Niet wachten op wat het kabinet voor het MKB doet, maar de gemeente moet door leningen nu ingrijpen. Dat is de opvatting van factievoorzitter Michel Becker (foto onder) in de gemeenteraad van de lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA), die zegt geschrokken te zijn van wat hij bij bedrijven meemaakte. Hij zegt van plan te zijn daarover woensdag met een motie te komen om acute steunverlening door de gemeente mogelijk te maken.

Becker zegt onlangs een aantal Amstelveense familiebedrijven te hebben bezocht en geschrokken te zijn van hun situatie.

Koolhaas

De bakkerij van Moniek en Johan Koolhaas (foto) bijvoorbeeld, kampt naast de sterk verhoogde energieprijzen – een broodoven op 300 graden kan alleen maar op gas stoken – met de hogere prijs van de grondstoffen. Becker: “Prijsverhogingen van 30 % voor meel, graan en slagroom. Ook de prijs van roomboter ging in enkele maanden omhoog van €89 naar €200 voor 25 kilo.”

Maar ook andere middenstanders hebben her volgens hem moeilijk, zoals slagerij van Ingen, “Die weet zich geen raad meer door de met 400% gestegen energierekening, van € 1131 naar € 5056 per maand.”

Vragen

De ondernemers kunnen en willen niet al die kostenstijgingen doorberekenen aan hun klanten, veel mensen hebben momenteel al minder te besteden. Actief voor Amstelveen stelde aan B&W al eerder schriftelijke en mondelinge vragen om steun voor het MKB en Middengroepen op korte termijn. “Daar kwam als antwoord op dat men wilde wachten op wat Den Haag zou gaan doen”, zegt Becker. “Nou dat hebben we geweten. Er komt weliswaar een steunpakket voor energiebesparing, maar niet op korte termijn.”

Korte termijn

Volgens Becker gaat het gemeentelijke beleid op korte termijn niet werken. “Steunmaatregelen worden als een kwestie van staatssteun beschouwd. En dat betekent dat de Europese Commissie goedkeuring moet geven”, zegt hij. Volgens hem kan het wel januari 2023 worden voordat er iets uit Den Haag komt.

In de motie wordt voorgesteld leningen aan de ondernemers te verstrekken, vooruitlopend op de rijkssteun middels de TEK regeling ( Tegemoetkoming Energie Kostenregeling)

Gezonde bedrijfsvoering

Becker verwijst ook naar uit de uitspraak van Minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens (VVD). Die zij onlangs: “Ondernemers zijn vaak net als consumenten bereid om stappen te zetten met besparen en verduurzamen, maar ontkomen vanwege de aard van hun productieproces of type dienstverlening soms simpelweg niet aan een hoog, oftewel intensief energieverbruik, terwijl ze in de kern een gezonde bedrijfsvoering hebben. Bovendien is het niet voor iedere Mkb’er meer mogelijk om zijn prijzen genoeg te verhogen om de extra energiekosten te dekken én voldoende afzet te behouden. Daarom komt het kabinet nu met extra ondersteuning via de TEK (Tegemoetkoming Energie Kosten- regeling). Deze staatssteun moet echter eerst nog de goedkeuring krijgen van de Europese Commissie en het kan wel tot januari 2023 duren of die er komt”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.