‘Wim Oepts en de schilders van het zonnige Zuiden’ heet de tentoonstelling bij museum JAN. Te laat schrijft Amstelveenblog.nl over de opening ervan. De expositie is tot 12 februari te zien.

Gelijktijdig is een boek van gastcurator Feico Hoekstra verschenen. Catalogus heet het, maar dat woord dekt niet volledig te lading. Het biedt uitgebreide informatie over de in 1988 overleden kunstenaar, die 1904 in Amsterdam was geboren, eigenlijk altijd een Amsterdammer bleef, hoewel hij tot zijn dood in Frankrijk woonde en werkte.

Zakelijk

Hij was overigens ontevreden over de naar zijn mening louter zakelijke insteek van veel galeriehouders. Die hem dreef tot het soms verkopen van zijn werken uit de koffer van zijn auto. Overigens is Oepts wel de belangrijkste kunstenaar op de expositie, in die zijn dat er van hem de meeste werken hangen.

Van tijdgenoten als Dirk Filarski (1885-1964), Matthieu Wiegman (1886-1971), Charles Eyck (1897-1983), Fred Sieger (1902-1999) en Otto B. de Kat (1907-1995), maar ook van een latere generatie kunstenaars, wie onder Nicolaas Wijnberg (1918-2006) en Jef Diederen (1920-2009) zijn ook enkele werken in ‘JAN’ te zien. Die plaatsen het werk van Oepts in een breder perspectief en onderstrepen tegelijkertijd zijn individuele, unieke weergave van het zonovergoten Franse landschap.

Modernistisch

Behalve directeur Marieke Uildriks sprak een vriend van Wim Oepts, die hem dus redelijk goed gekend heeft en betwijfelde of er één schilderij tot stand was gekomen, waarbij niet had genoten van Franse wijn. Overigens hield hij er zelf ook van en had menig glas met hem gedronken, zei hij. Wim Oepts is een geliefd kunstschilder, bekend van zijn geabstraheerde kleurrijke landschappen. In het zonovergoten zuiden van Frankrijk vond hij inspiratie voor zijn typerende schilderijen vol contrasterende kleuren.

Hij wordt een gematigde modernist genoemd en was eigenlijk een autodidact. Begonnen na de ambachtsschool als technisch tekenaar, was het vooral zijn mentor Charley Toorop (1891-1955) die hem veel bijbracht en hem in contact bracht met veel kunsthandelaren.

Aangestoken

“Ik ben echt aangestoken door het Zuiden”, aldus de schilder Wim Oepts (1904-1988). In 1937 had hij in het pittoreske Zuid-Franse vissersdorp Collioure het magische mediterrane licht ontdekt dat de wereld volgens hem doet tintelen en stralen van kleur. Vanaf dat moment liet hij het zakelijke en donkere neorealisme, dat zijn ontdekker Charley Toorop hem had bijgebracht, voorgoed achter zich.

In 1939, het jaar van zijn huwelijk met een Franse vrouw, vestigde Oepts zich in Parijs. Hij voelde zich ‘bevrijd’ in de lichtstad en zou er tot aan zijn dood blijven wonen. Onder invloed van pure coloristen als Pierre Bonnard, André Derain en zijn Franse leermeester Othon Friesz ontwikkelde zijn kunst zich in Frankrijk tot een ode aan de kleur.

‘s Zomer reisde hij de zon achterna, vooral naar Saint-Tropez. ‘s Winter werkte hij zijn schetsen thuis uit tot schilderijen. Het landschap, waaronder ook dorps- en havengezichten, werd vanaf eind jaren veertig zijn exclusieve onderwerp. Typerend zijn de grote vlakken en de felle, vaak onrealistische kleuren, zoals blauwe bomen en groene luchten.

Tijdgenoten

Intussen liet Wim Oepts zich volgens zijn vriend vaak ontvallen dat hij zichzelf een prutser vond wat het tropische licht in zijn schilderijen betreft. In de tentoonstelling staat heel zijn Franse periode centraal, waarin naar het schijnt een vaste groep verzamelaars aan zich wist te binden. Daarnaast is er in de tentoonstelling dus een selectie werken van andere Nederlandse schilders te zien. Deze tijdgenoten van Oepts lieten zich voor korte of lange tijd inspireren door het mediterrane licht. Want Wim Oepts mag dan bekend staan als dé schilder van het zonnige Zuiden, hij was zeker niet de enige.

De catalogus ‘Wim Oepts en de schilders van het zonnige Zuiden’ is uitgegeven door Waanders uitgevers en te koop voor € 23,95 in de museumwinkel. 24 x 29 cm, 80 pagina’s, paperback, ISBN 978 94 6262 438 2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.