Vijf jaar na de feestelijke onthulling ervan op het Stadsplein wordt maandagochtend (17 augustus) het beeld Der Bogen, door inwoners afkeurend de ‘drol’ genoemd, naar de Stadstuinen verplaatst. Het ruim duizend kilo zware kunstwerk van wijlen Armando wordt bij de fontein op het Stadsplein dag later vervangen door de drie kleurrijke keramiek banken van Jan Snoeck.

Overigens was de op til zijnde verhuizing al bekend. Eind vorig jaar stemden bijna 1700 Amstelveners online gestemd op hun favoriete locatie voor het beeld van Armando. Zij konden kiezen uit het kunstwerk laten staan op het Stadsplein of drie locaties die waren aangewezen door de commissie Beeldende Kunst. Een meerderheid van 53 procent – 900 inwoners, één procent van de bevolking – koos de nieuwe ingang van de Stadstuinen aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan als beste locatie.

Recht

Volgens cultuurwethouder Herbert Raat komt Der Bogen in de onlangs gerenoveerde Stadstuinen meer tot zijn recht, in een groene omgeving. “De Armando Stichting die de nalatenschap van de in 2018 overleden Armando beheert, staat hier volledig achter. De bankjes van Jan Snoeck, die vroeger op het nabijgelegen Plein 1960 stonden, keren op verzoek van veel Amstelveners terug in het straatbeeld. De fontein op het Stadsplein is hier een prachtige plek voor.“

Afsluiting

Naar verwachting zal tussen 11.00 en 12.00 uur maandag de dieplader wegrijden, waarop het beeld Der Bogen wordt gehesen. De wagen rijdt via Rembrandtweg, Pieter Lastmanweg, Handelsweg en de Laan van Deshima. Om het kunstwerk te kunnen plaatsen in de Stadstuinen wordt een gedeelte van de Laan van Deshima (aan de kant van de Van Heuven Goedhartlaan) tijdelijk afgesloten voor verkeer. Dit zal gebeuren tussen 07.00-17.00 uur. Verkeer wordt omgeleid via de Kamerlingh Onnesstraat.

Locaties

Mogelijke andere locaties waarvoor men vorig jaar kon kiezen, waren de toekomstige overkapping van de A9 bij het Oude Dorp (23 procent van de stemmen) en een grasveldtrede in de Stadstuinen (13 procent van de stemmen). Voor het laten staan op het Stadsplein koos 11 procent van de deelnemers aan de verkiezing.

Der Bogen werd in opdracht van de gemeente gemaakt voor de ‘vriendenprijs’ van € 325.000. Ongeveer een derde daarvan was bestemd voor de fundering op het Stadsplein. Hoeveel de verplaatsing kost is niet bekend.

Voor Armando, die beurtelings in Amstelveen en Berlijn woonde, was het beeld het grootste dat hij ooit voor de publieke ruimte maakte. Der Bogen is bedoeld als ‘toegangspoort van het Stadshart’.

4 REACTIES

  1. Al met al een duur kunstwerkjes. Eerst €325.000 kosten en nu nog de verhuizing en de fundering voor die klomp metaal. Maar “ de Amstelvener” interesseert het toch niet veel gezien de hoeveelheid deelnemers aan de enquête.

  2. Konden andere tragische beslissingen van het liberale bewind maar zo gemakkelijk ongedaan worden gemaakt. Zoals de open verkeersgoot A9..

    Toch zal ik die malle lelijke Drol gaan missen, als was het alleen maar als permanente waarschuwing voor wat er allemaal fout kan gaan als politiek en bestuur te weinig weerwerk van betrokken burgers krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.