In de vroege morgen stond hij er woensdag al voor de nodige voorbereidingen. Volgens Hugo van der Kooij, bestuurslid die de herdenkingen regelt voor Stichting Amstelveen Oranje, was die aan de Nesserlaan zeker niet de minste, na die op 4 mei en die bij het monument aan de Prins Bernhardlaan voor 166 Joden die nooit naar Amstelveen terug kwamen, omdat zij tijdens de Holocaust in kampen vermoord waren. Aan de Nesserlaan is een monument opgericht voor Antoon de Lange, die twee dagen na de bevrijding, op 7 mei 1945, alsnog werd neergeknald door Nederlandse SS’ers. Het monument is geadopteerd door de school De Zwaluw in Nes aan de Amstel.

Leerlingen van die school dragen ook jaarlijks gedichten voor, die zij na voorlezing samen met een rode roos in de heg rond het monument steken. ‘Vrijheid’ is het thema, waarover de leerlingen praten, na al eerder lessen daarover – en over De Lange  in het bijzonder – te hebben gehad.

Bloemen

Burgemeester Tjapko Poppens legde een bloemstuk neer namens de gemeente. Er waren verder eigenlijk weinig volwassenen, en vooral kinderen van de al genoemde school. Zodoende wordt het begrip ‘vrijheid’ aan een volgende generatie over gedragen. Daar stond ook de burgemeester bij stil.  Anthonius Johannes de Lange, behorend tot de toenmalige Binnenlandse Strijdkrachten in Ouderkerk, werd op 24-jarige leeftijd doodgeschoten. Al in oktober 1945 werd een monument voor hem opgericht. Zijn achterneef Jos Geijsen was woensdag bij de herdenking en op de gedachte gekomen een foto, die hij aan het monument bevestigde, mee te nemen. “Antoon had dezelfde grootmoeder als ik”, zei hij. Greijsen woont nog steeds in Ouderkerk. Antoon en zijn zuster Alie werd in wezen door zijn grootmoeder opgevoed na de dood van zijn moeder.

Gevecht

De Lange was rooms katholiek, zoals een van de leerlingen in dichtvorm opmerkte. Die geloofsovertuiging zal er wel de oorzaak van zijn dat het monument voor het grootste deel bestaat uit een Christusbeeld van brons op een groot kalkstenen kruis. Op het granieten voetstuk daaronder staat: ‘Heer, Uw soldaat, die sneuvelde on ’t gevecht. Smeekt U: Help Holland! Ik kom wel terecht. Op den 7e mei 1945 viel voor zijn vaderland als lid der Ned. Binn. Strijdkr. Antoon de Lange.’

Er werd daar aan de Nesserlaan een minuut stilte gehouden. De burgemeester had eerder gezegd dat hij het op prijs stelt dat De Zwaluw elk jaar de herinnering aan De Lange levend houdt en voor het adopteren van het monument dankte hij de school. Het trof hem dat vooral de betekenis van ‘vrijheid’ door de schoolkinderen is bestudeerd. Behalve van de gemeente waren er ook bloemen van Amstelveen Oranje en de school.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.