In vergelijking met die in drie andere steden kon AmstelveenSport (AS), voorheen Sportbedrijf geheten, in 2018 de toets der kritiek doorstaan. Dat zegt het bureau Hospitality Group dat een vergelijkend onderzoek (zogenoemd Benchmark) uitvoerde. De horeca-exploitatie kon alleen met Lelystad worden vergeleken, omdat de twee andere sportbedrijven (in Alkmaar en Capelle aan de IJssel) die hebben uitbesteed, en komt er dan slechter vanaf. Maar de benutting door Amstelveners van het zwembad, de binnen- en buitensportvoorzieningen ligt boven het gemiddelde, terwijl de capaciteit lager is.

Dat laatste heeft er waarschijnlijk mee te maken dat daardoor de benutting hoger uitvalt. Sportwethouder Rob Ellermeijer zegt tevreden te zijn met de rapportage, hoewel in zijn VVD-fractie in de gemeenteraad wordt geklaagd dat AmstelveenSport op kosten van de gemeenschap tweemiljoen euro in de reorganisatie heeft gestoken. Overigens hebben diverse verenigingen het beheer van hun accommodaties, inclusief de horeca, in eigen hand genomen.

Inzicht

Maar dat heeft weinig met de benchmarkt te maken, waarin de organisatie er in vergelijking met die in Alkmaar, Capelle en Lelystad er niet slecht afkomt. De bezetting en exploitatie van de sportaccommodaties zijn volgens het rapport goed. Elke twee jaar laat de gemeente een dergelijke benchmarkt uitvoeren. Doel is inzicht te krijgen in de mate waarin het sportbedrijf effectief en efficiënt onderneemt.

Uitbesteed

Door een gemeentelijk besluit mag dan het bedrijf meer op afstand van de gemeente zijn geplaatst, om vrijer te kunnen ondernemen, zij moet wel opdraaien voor eventuele verliezen. Om betere exploitatieresultaten bij de horeca te krijgen, is die van de Ben Goudsmithal aan de Sportlaan uitbesteed.  Het horecaresultaat van AS is slechter dan dat van het enige vergelijkbare sportbedrijf. In het rapport wordt de nuance aangebracht dat de personeelskosten van de horeca in Amstelveen deels ook betrekking hebben op toezicht en beheer, maar toch kan de opbrengst van het eten en drinken de toets der kritiek niet doorstaan, melden de onderzoekers.

Zwembad 

Doordat de incidentele kosten van de reorganisatie goeddeels voor rekening van het zwembad De Meerkamp kwamen, werd de exploitatie daarvan negatief beïnvloed. Kwam het resultaat per bezoek en vierkante meter twee jaar eerder nog met dat van de zwembaden in de andere steden overeen, in 2018 week het daar ongeveer met de helft negatief van af. Maar de relatief hoge bezetting zorgde voor dito baten waardoor de dekkingsgraad en ook de gemeentelijke bijdrage per inwoner (veel) gunstiger waren dan het benchmarkgemiddelde.

Sportstimulering

Met coaching op het gebied van sportstimulering liep Amstelveen achter bij de drie andere steden. Het aantal buurtsportcoaches / combinatiefunctionarissen per 10.000 inwoners bedraagt in Amstelveen 1,06, in Capelle 1,40, Lelystad 2,22 en Alkmaar 2,31.

In aanvulling op dit benchmarkonderzoek wil het college dit jaar een onderzoek uitvoeren over de subsidiesystematiek en tarifering, waarin die worden vergeleken met de omliggende gemeenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.