Plastic, drinkpakjes en appel- en bananenschillen samen in één afvalbak is verleden tijd op de basisscholen Rembrandt, Piet Hein, Roelof Venema, De Cirkel, Vrije School Parcival en Kindercampus King. Zij kregen van de gemeente afvalbakjes voor in de klas en PMD- en GF-minicontainers. Een educatief lesprogramma over afvalscheiding is in voorbereiding. PMD staat voor plastic, metaal en drinkkarton en GF voor groente en fruit.

Voor de zes scholen zijn 420 afvalbakjes, 37 minicontainers en 16 afvaleilanden beschikbaar. Wethouder Floor Gordon (Afval en Natuur- en Milieueducatie) bezocht woensdag de Roelof Venemaschool. Na een korte quiz namen de kinderen daar de afvalbakjes mee naar hun klas. Een afvaleiland is één grote afvalbak voor papier, PMD, GF en restafval.

Lesprogramma

Floor Gordon zegt een proef te doen met scholen om die te helpen afval goed te scheiden en het PMD en GF ook voor de scholen door de gemeente op te laten halen. “In principe is dit afval bedrijfsafval en dat zamelt de gemeente niet in. Door gemotiveerd hiervan af te wijken, kunnen we dit afval van scholen meenemen tijdens onze inzamelroute van huishoudelijk afval. We stellen met de leerkrachten een lesprogramma op om kinderen het nut van afvalscheiding bij te brengen. Jong geleerd is oud gedaan”, zegt ze.

Alle basisscholen

De gemeente startte de proef om het scheiden van afval op school te verbeteren. De scholen scheiden naast papier en karton nu ook GF en PMD. Alle klassen krijgen aparte afvalbakjes waardoor ze dat in de klas goed kunnen sorteren. In de gemeenschappelijke ruimten komen grotere afvaleilanden. De leerlingen ruimen ook zwerfaval in de schoolomgeving op. Hiervoor krijgen ze onder meer grijpers en handschoenen van de gemeente. Het plan is de proef komend schooljaar uit te breiden naar alle basisscholen. Advies- en onderzoeksbureau De AfvalSpiegel begeleidt de scholen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.