Het landelijk gebied wordt misschien wel stedelijk in Amstelveen. Omdat in Noord-Holland tot en met 2030 191.000 nieuwe woningen nodig zijn, wil de Provincie daarvoor ruimte maken en gemeenten meer mogelijkheden geven woningen te bouwen ‘aan de randen van bestaande bebouwing’. Dit heeft volgens Gedeputeerde Staten een positief effect op de leefbaarheid in een gemeente.

De provincie past een aantal regels aan die nu gelden voor bouwen in landelijk gebied. Noord-Holland wil ruimte voor woningbouw aan de randen van dorpen en kernen. In Amstelveen valt dan aan Nes aan de Amstel te denken.

Binnenstedelijk

Toevoegen van woningen is volgens gedeputeerde Esther Rommel (Ruimtelijke Ontwikkeling) positief voor de leefbaarheid, vitaliteit en het voorzieningenniveau in een gemeente. En het biedt meer mogelijkheden om in het eigen dorp een woning te vinden, zegt ze. De provincie Noord-Holland komt met het verruimen van de regels tegemoet aan de wens van veel gemeenten die kleine (her)ontwikkeling mogelijk willen maken. Rommel: “Maar het uitgangspunt blijft: eerst binnenstedelijk bouwen en dan pas de mogelijkheden in landelijk gebied verkennen.”

Landelijk gebied   

Wie wil bouwen in landelijk gebied moet zich goed verdiepen in de regels die gelden voor deze locaties, omdat een aantal gebieden extra zijn beschermd. De provincie wil nu de mogelijkheden voor bouwen in landelijk gebied ‘op een aantal punten aanpassen’, waarbij kleinschalige woningbouw in de MRA toegestaan wordt, zegt zij. ‘Het wordt in het Noord-Hollandse deel van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) weer mogelijk kleinschalige woningbouw te realiseren.’ Daarmee vervalt een verbod dat jarenlang van kracht was. Dat heeft betekenis voor de nu geplande bouw van twee of drie villa’s op de plek van het voormalige café De Zwarte Kat.

Bijzondere waarden

Voor woningbouw in Beschermd Landschap wordt ruimte gemaakt voor 25 woningen. Dat was nu van elf. In het landelijk gebied in Noord-Holland hebben nu 32 gebieden een bijzondere status door bijvoorbeeld ecologische, landschappelijke of cultuurhistorische waarden. In deze gebieden, aangeduid als Beschermd Landschap (BL, voorheen Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL)), wordt meer mogelijk voor woningbouw dan nu het geval is. Voorwaarde is wel dat deze woningen gebouwd worden langs een kern of dorpslint en de bijzondere waarden van het gebied niet aantasten. Als die wel worden aangetast, worden aanvullende voorwaarden aan de woningbouwplannen gesteld. Er moet dan bijvoorbeeld extra aandacht zijn voor het groen in het plan.

Grootschalige plannen 

Het kan ook een wens zijn van gemeenten om grootschalige woningbouw te realiseren. Dat kon en kan in regulier landelijk gebied. Nieuw is dat, als is aangetoond dat bouwen in Beschermd Landschap daarvoor de beste optie is, gekeken wordt onder welke voorwaarden dat mogelijk kan worden gemaakt.

Reageren op de plannen

De voorgestelde aanpassingen in de regels voor bouwen in landelijk gebied worden meegenomen in de komende wijzigingsronde van de Omgevingsverordening Noord-Holland. In de zomer gaan die wijzigingen ter inzage zodat iedereen erop kan reageren. Provinciale Staten stellen de wijzigingen naar verwachting eind 2024 vast, zodat deze per 1 januari 2025 in werking treden.

Bekijk hier ook het stroomschema woningbouw in Landelijk Gebied en Beschermd Landschap (BL) – voorstel nieuwe regels, mei 2024

1 REACTIE

  1. En daar komt de Zwarte Kat weer. Ze laten niet los met hun miljoenenhuizen, maar voor Jan Modaal wordt niets gebouwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.