Omdat het aantal woningen in op het bedrijventerrein Legmeer, de zogeheten woon-werkwijk Nieuw Legmeer, volgens de nieuwe plannen nu 4400 en geen drieduizend woningen krijgt, bespreken raadsleden in een ‘raadsgesprek’ op woensdag 20 maart een herziene visie van B en W.

Volgens wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening was uitvoering van het oorspronkelijke plan als gevolg van allerlei crisissen, die een invloed op de bouwmarkt hebben, financieel niet meer haalbaar.

Kleiner wonen

Het gemeentebestuur moest destijds goed kijken naar de haalbaarheid van die gedachte ontwikkeling, zei Gordon destijds. Daarover werd de gemeenteraad in oktober al bijgepraat. Nu ligt er dus een planmatig voorstel, een zogenaamde ‘visie’. Volgens de gemeente zijn de veranderingen mogelijk binnen ruimte van de stedenbouwkundige kaders, doordat er minder behoefte is aan kantoren in het gebied en de woningen kleiner worden. Daarnaast zijn er optimalisaties doorgevoerd op het gebied van duurzaamheid, parkeren en door een aantal ruimtelijke wijzigingen in de clusters en de opzet van de wijk. De nieuwe wijk wordt autoluw. De beoogde kwaliteit van de wijk blijft daarbij centraal staan.

In november en december heeft de gemeente naar zij zegt de nieuwe uitgangspunten getoetst bij de marktpartijen in Legmeer. Zoals meer woningen en beter gebruik van de ruimte.

Ontwikkelvisie 2024

 De wijzigingen in de uitgangspunten zijn nu verwerkt in de Herziene Ontwikkelvisie Legmeer 2024. Wethouder Floor Gordon, die ook wethouder Duurzaamheid is, zegt dat in Legmeer vooral duurzaam gewoond en gewerkt kan worden. Er ontstaat volgens haar een unieke wijk met voorzieningen als winkels, scholen, zorg, recreatie en horeca. De toekomstvisie biedt volgens B en W ‘flexibiliteit bij conjunctuurverandering en tevens voldoende houvast in het borgen van de beoogde kwaliteit’.

Eerste paal

De aangepaste visie vervangt dus de eerdere uitgave die van 2020 dateert. Als de gemeenteraad in april daarmee akkoord gaat, wat natuurlijk gebeurt omdat de coalitie de meerderheid in de raad vormt en het met haar wordt of is besproken, wijzigt het plan en wordt het aantal kleinere woningen groter.  Ook verandert het parkeren en de bedrijvigheid. Overigens moet er nog een stedenbouwkundig plan komen en daarbij een blik op hoe de gemeente dat allemaal denkt te financieren, zet maar het financiële huishoudboekje van haar. Ook mogen burgers meepraten, zegt de gemeente.

De ambitie van de gemeente is eind volgend jaar een eerste paal van Nieuw Legmeer te slaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.