Hoewel B&W eigenlijk daarover vóór november hom of kuit wilden hebben, is de aan een zijden draadje hangende bios in het Stadshart nu pas volgens dat college wel een stap verder gekomen. Maar absolute zekerheid bestaat er ook kennelijk nog niet, blijkt uit een persbericht van de gemeente. “De kans is groot dat Pathé een vestiging zal openen in het Stadshart van Amstelveen.”, staat daarin.

Het is de uitkomst van bestuurlijk overleg tussen de gemeente en de directie van Pathé. ‘Als alles volgens planning verloopt tekenen beide partijen rond de zomer een koopovereenkomst. De bouw kan naar verwachting in 2025 gereed zijn.’

Perfecte locatie

Algemeen directeur Jacques Hoendervangers van Pathé wijst er op dat als gevolg van de coronacrisis alle bioscopen zijn gesloten. Maar hij kijkt naar zijn  zeggen met vertrouwen naar de toekomst, waarin ook een nieuwe fase betreffende de nieuwe bios in Amstelveen ingaat. “Amstelveen is een groeigemeente en het Stadshart is de perfecte locatie voor een gloednieuwe hypermoderne bioscoop voor de inwoners van Amstelveen,” zegt hij.

Ondanks de coronacrisis en de zware tijd voor de cultuursector ziet Pathé in het Stadshart wel mogelijkheden. Volgens de gemeente is ‘de mogelijke komst’ van de bios mede tot stand gekomen door een bijdrage aan de discussie van de eigenaar van het winkelcentrum,  Unibail-Rodamco Westfield. Maar Pahté wil daarover niets kwijt, ook niet of URW soms een geldelijke bijdrage in het vooruitzicht heeft gesteld. “Dit zijn zakelijke afspraken waar wij verder geen uitspraken over doen”, zegt het bedrijf.

Regio

Cultuur- en Stadshart-wethouder Herbert Raat blijft hoopvol gestemd. “De komst van een Pathé bioscoop naar onze gemeente zou fantastisch zijn”, zegt hij. Volgens hem geeft de bios niet alleen voor het Stadshart meerwaarde, maar ook voor de gehele regio, inclusief Amstelveen. “Er is veel behoefte aan een bioscoop onder jongere Amstelveners die nu nog naar Amsterdam moeten.” Al heeft de cultuursector een flinke klap gekregen, hij gelooft in een toekomst, waarin men weer naar het theater en het poppodium kan. “En hopelijk straks ook naar de film bij Pathé in Amstelveen.”

Achter cultuurstrip

De bioscoop, die achter de cultuurstrip is geprojecteerd, ter hoogte van het busstation, krijgt een ingang aan het Stadsplein. Hiermee blijft het plein in combinatie met de horeca ook levendig in de avonduren, redeneert de gemeente. ‘Daarnaast biedt een ingang aan het Stadsplein kansen voor de cultuurstrip, waarin o.a. P60, Schouwburg Amstelveen en Platform C zitten. De komst van de bioscoop krijgt volgens Raat gevolgen voor de hele strip, maar biedt vooral kansen om de kwaliteit van de voorgevel te verbeteren en het geheel op te waarderen. De mogelijkheden worden nu samen met de culturele instellingen verkend.

Vervolgstappen

De bioscoop wordt ontwikkeld door Epicurus en wordt ontworpen door EUP Design. De gemeente zegt met Pathé de komende tijd de koopovereenkomst verder uit te werken. Pas als beide partijen tot overeenstemming komen, zal de ruimtelijke procedure gestart worden met de gebruikelijke wettelijke inspraakmomenten. Daarna moet de grond bouwrijp worden gemaakt, alvorens de bouw kan starten.

Zie ook Raats webshop:

Pathé-bioscoop komt eraan

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.