Een woontoren met een hoogte van 58 meter, zeventien verdiepingen en 130 koop- en huurwoningen in de dure en middeldure sector komt er op de plaats van de Mercedesgarage en het tankstation aan de Ouderkerkerweg 150. Dat staat naar verwachting die de startnotitie die B&W aan de gemeenteraad wil voorleggen. Omwonenden zijn tegen, bleek al tijdens informatiebijeenkomsten. Die organiseerde de gemeente deze keer voorafgaande aan de startnotitie.

Van de woningen wil projectontwikkelaar Amstelwood BV minstens ruim de helft (55%) in de koopsector realiseren. Driekwart van de appartementen komt in middeldure, een kwart in de dure categorie.

Haalbaarheid

De buurt, waaronder twee VVE’s, heeft bezwaar tegen de hoogte van het gebouw vreest toenemende parkeerdruk en verwijst ook naar het nabijgelegen voormalige KPMG-gebouw, waarin ook appartementen komen.

Maar een ander bouwvolume, met een kleiner woningbouwprogramma, zal de financiële haalbaarheid van het plan onder druk zetten, zeggen B&W in een voorstel aan de gemeenteraad. Dat is volgens hen niet mogelijk zonder concessies te doen aan de kwaliteiten van het plan en de beleidsdoelstellingen van de Woonagenda, wat betreft de verdeling van de verschillende woningbouwcategorieën. “Naar onze mening zal een eventuele vermindering van enkele bouwlagen in de beleving van omwonenden geen merkbaar verschil maken”, schrijft het college. Hoewel het begrip heeft voor de zorgen van omwonenden, meent het niet dat hun belangen zwaar zijn geschaad.

Overleg

De eerder uitgenodigde bewoners voor de buurtconsultaties worden schriftelijk geïnformeerd door de gemeente over het opstellen van een startnotitie. Met beide VVE’s is er volgens het college geregeld overleg. “De elementen die in de consultaties naar voren zijn gebracht, zullen in de voorbereiding van de startnotitie worden meegenomen. Vervolgens zal de concept-startnotitie voor participatie ter inzage worden gelegd, waarbij iedereen de gelegenheid krijgt een reactie te geven.”

Intussen worden de belangen van de omgeving wel afgewogen tegen die van de initiatiefnemer en de gemeente. Voorafgaande aan de startnotitie is een Quick Scan gehouden.  “Door over te gaan tot het opstellen van een startnotitie zal het onderzoek naar de (maatschappelijke) haalbaarheid dus nog een vervolg krijgen. Dit onderzoek is pas afgerond bij de besluitvorming over de startnotitie”, zeggen B&W. Op de startnotitie kunnen omwonenden opnieuw reageren.

2 REACTIES

  1. ‘De financiële haalbaarheid mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid’ zei Tawros Aslanjan vorig jaar nog.

    ‘De maximale opbrengst voor de ontwikkelaar mag niet leidend mag zijn’ zei Arjan Gerritsen in het zelfde artikel.

    Het kan verkeren.

    • De hr. Aslanjan kan beter met een ijscokar gaan lopen sinds hij met behulp van zijn politieke vrienden op kosten van de belastingbetaler het Oude Dorp heeft laten “beveiligen”. Blijkbaar weet deze heer niet zo goed het verschil tussen eigen belang en algemeen belang. In de kroegen van Amstelveen zegt men gewoon dat dit platte corruptie is geweest.
      En nu dit wangedrocht waar zijn partij D66 natuurlijk mee instemd, nadat men eerst al bezig is geweest aan de Newa om maar niet te spreken van die Bankrastoren. Die hele Mevr. Gordon vertegenwoordigt ons niet, maar is gewoon een loopjongen van de projectontwikkelaars.
      Trouwens deze torens dragen totaal niet bij aan het oplossen van de heersende woningnood. Daarvoor zijn ze te duur. Het zijn enkel speculatieobjecten, waar een groot deel van het jaar niet eens mensen zullen wonen. Zelfs vele Indiase expats zullen bedanken voor de eer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.