Meer dat tien procent van de kinderen en jongeren in Amstelveen maken gebruik van jeugdhulp en 130 tot 150 hebben intensieve hulp nodig. Dat zegt wethouder Frank Berkhout van jeugd en onderwijs bij de aanbieding aan de gemeenteraad van de  Jeugd- en onderwijsagenda 2024, waarin de visie van de gemeente staat voor jongeren van 0 tot 18 jaar. Het beleid is volgens B en W dat kinderen en jongeren zo gezond en veilig mogelijk opgroeien en ‘gelijke kansen’ krijgen.

Extra aandacht geeft de gemeente dan ook aan kwetsbare kinderen, kansengelijkheid en preventie.

Prioriteit

“Elke ouder wil dat zijn kind gezond en gelukkig kan opgroeien met voldoende kansen om  zichzelf te ontwikkelen”, zegt Frank Berkhout. “Die wens delen en ondersteunen we als gemeente. Gelukkig gaat het goed met het grootste deel van de ongeveer 20.000 kinderen en jongeren in Amstelveen.” Er zijn volgens hem zo’n 2.200 jongeren die maken gebruik van jeugdhulp. “Deze kinderen hebben onze aandacht en zorg.”

Mentale gezondheid

 Jaarlijks neemt in Amstelveen, net als in de rest van Nederland, het beroep op verschillende vormen van jeugdzorg toe. Zowel het aantal kinderen dat daarmee te maken krijgt als de zwaarte van de zorg stijgt. “De wereld om ons heen verandert en dat heeft zijn weerslag op onze jeugd,” zegt Berkhout. Volgens hem is een van speerpunten van het beleid verbetering van de mentale gezondheid van jongeren is door preventieve zorg en ondersteuning. “Want we zien echt een toename in psychische klachten, zoals depressie en gevoelens van eenzaamheid. De lat lijkt steeds hoger te liggen. Social mediagebruik en prestatiedruk nemen toe. En daarbij is het aantal jongeren in Amstelveen dat te maken krijgt met problematische scheidingen hoog.”

Kansengelijkheid

 Kansengelijkheid is belangrijk, vindt de wethouder. Die wordt naar zijn mening bevordert door ongelijk te investeren in die wijken en buurten waar kinderen wonen die van huis uit niet dezelfde mogelijkheden hebben als leeftijdsgenoten in andere delen van de stad. “We investeren extra in rijke schooldagen, inclusief onderwijs en een sterk pedagogisch klimaat zodat elk kind de kans krijgt om alles uit zichzelf te halen. Verder blijven we doen wat goed werkt; tijdig signaleren en problemen zoveel mogelijk voorkomen. Bijvoorbeeld door een praktijkondersteuner bij de huisarts, door snel te schakelen als er sprake is van onveiligheid en door onze inspanningen om mentale problemen zoveel mogelijk voor te zijn.”

Samenwerking essentieel

De gemeente benadrukt in de Jeugd- en onderwijsagenda het belang van een sterke verbinding tussen verschillende sectoren. Ze wil de verbinding tussen onderwijs, kinderopvang, jeugdgezondheidszorg, huisartsen, jeugdhulp en jeugdbescherming verder versterken om problemen gerichter aan te pakken of te voorkomen. Wethouder Berkhout:

“Dat is precies de reden waarom we deze keer de Onderwijsagenda en de Jeugdagenda gecombineerd hebben. Er zit veel overlap in de thema’s en daarom willen we de benodigde samenwerking in de stad en de regio verder versterken. We hebben elkaar nodig, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en rol. Samen vormen we een vangnet voor onze kinderen en alleen samen kunnen we de huidige maatschappelijke uitdagingen aan. Want er komt nog veel op ons af in deze tijd van bezuinigingen, stijgende kosten, personeelstekorten en toekomstige wijzigingen in het onderwijs en jeugdstelsel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.