Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen een subsidie krijgen voor herstel- en onderhoudskosten van een monument. Van die regeling is vorig jaar goed gebruik gemaakt. De gemeente keerde een totaalbedrag van € 36.094 uit voor zes monumentale panden.

Ook in 2024 kunnen eigenaren weer aanspraak maken op subsidie.

Folder

Die is een tegemoetkoming in de kosten en bedoeld voor de instandhouding van gemeentelijke monumenten. In 2021 stuurde de gemeente alle eigenaren van een rijks- of gemeentelijk monument de folder ‘Handleiding voor monumenteigenaren’ toe. Hierin staat praktische informatie over bijvoorbeeld vergunningsvrije en vergunningsplichtige werkzaamheden, en over subsidiemogelijkheden voor onderhoud en restauratie. In 2021 is € 29.500 en in 2022 € 20.500 aan subsidie door de gemeente uitgekeerd.

Waardevol erfgoed

 Volgens wethouder Herbert Raat (monumenten) hecht de gemeente veel belang aan het behoud van lokaal erfgoed en ziet zij graag dat eigenaren van monumenten trots zijn op het stukje lokale geschiedenis dat zij in bezit hebben.

“Duurzaam behoud speelt daarbij een grote rol en de gemeente draagt daarom bij aan de kosten”, zegt hij. “We willen de monumenteigenaren bedanken voor de goede zorgen voor ons cultureel erfgoed. Omdat er in het verleden te veel erfgoed verloren is, staat het behoud van ons erfgoed hoog op de agenda bij het gemeentebestuur.”

Status erfgoed

In het afgelopen jaar heeft de gemeente naar haar zeggen hard gewerkt aan de instandhouding, restauratie en renovatie van monumenten in Amstelveen. In een raadsbrief licht de gemeente er drie uit: Het Jagershuis, de Paaskerk en Boerderij Bovenkerkerweg 86.

Jagershuis: De noodzakelijke werkzaamheden om te voldoen aan de instandhoudingsplicht uit de Erfgoedwet voor het rijksmonument Jagershuis aan de Amstelzijde zijn afgerond. Er is op dit moment geen aanleiding meer om handhavend op te treden. De gesprekken met de Erfgoedcommissie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed over de verdere herontwikkeling en transformatie van het monumentale pand verlopen positief.

Paaskerk: De gemeente kijkt samen met de Paasgemeenschap en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed naar herontwikkeling van de Paaskerk, een rijksmonument. Na uitvoering van dit plan is de kerkzaal multifunctioneel bruikbaar en beter voorbereid op verdere krimp van de kerkgemeenschap in de komende jaren. De gesprekken verlopen volgens de gemeente positief.

Boerderij Bovenkerkerweg 86: De gemeente werkt in samenwerking met de Erfgoedcommissie al geruime tijd aan de herontwikkelingsplannen voor de monumentale boerderij aan de Bovenkerkerweg 86. Voor de erfgoedcommissie zijn er momenteel nog teveel onduidelijkheden wat betreft de staat van verschillende monumentale onderdelen. De commissie heeft geadviseerd een inspectierapport op te laten stellen door de Monumentenwacht, zodat hier meer inzicht in verkregen wordt.

Foto: Raat bij Jagershuis

9 REACTIES

  1. Kennelijk beschouwt u Herbert Raat (VVD) ook als een gemeentelijk monument dat met veel geld en publiciteit in stand moet worden gehouden.

  2. Bij een artikel over het behoud van waardevolle monumenten hoort een foto van één van die monumenten, niet wéér een foto van die zelfgenoegzame ijdeltuit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.