Zelden ging het er in de raadszaal van het gemeentehuis zo feestelijk toe als vrijdag. Toen werden de hockeydames – en heren gehuldigd voor het behalen van hun respectieve landstitels in het Wagener Stadion. Burgemeester Tjapko Poppens herinnerde er fijntjes aan dat het stadion op Amstelveens grondgebied ligt.De burgemeester huldigde een door en door Amstelveens team, namelijk Heren 1 van Pinoké. Maar ook de hockeyers van  Dames 1 van Amsterdam viel in de prijzen. “Op de prestaties van beide teams zijn wij supertrots”, zei de burgemeester. “De Amstelveense jeugd heeft er door jullie nieuwe helden bij.”

Spanning

Waar anders raadsleden zitten, bevolkten nu in elk geval zeventien mannelijke hockeyers en veel dames de zetels. De coaches en pers bevolkten de publieke tribune en ook de wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai en Herbert Raat waren gekomen. Die laatste is trouwens sportwethouder en werd als zodanig door Poppens genoemd. Pinoké won in het Wagener Stadion met 4-0 van Bloemendaal, altijd een sterke club. Volgens Poppens zijn de hockeyclubs van origine Amsterdams, maar door het Amsterdamse Bos liggen zij op Amnstelveens grondgebied en daarom voelen zij zich Amstelveens. Samen met sportwethouder Raat had de burgemeester de strijd tegen Bloemendaal gezien. “Ik voelde de spanning op de tribune”, zei hij.

Revanche

 Twee dagen eerder was de wedstrijd van Pinoké tegen Bloemendaal in gelijkspel (1-1) geëindigd, dus onbeslist. Volgens Poppens namen de Amstelveners revanche. De dames van Amsterdam veroverden de titel door te winnen van SCHC. Hockeyclub Amsterdam heeft hiermee 21 landstitels binnengesleept en komt gelijk met aartsrivaal Den Bosch. “De vreugde is groot. Helemaal na zo’n thriller van een finale met shoot-outs”, zegt Raat. “De dames misten er geen één. Wat een prestatie onder zulke hoge druk.” Volgens de burgemeester kan topsport niet zonder breedtesport.

Belangrijk

Hockey is volgens Raat een belangrijke sport in Amstelveen en, na voetbal, zeer populair. De overwinning maakt veel emoties los, zei hij. In 2020 waren ruim 3.100 inwoners lid van een hockeyvereniging. Amstelveen telt acht hockeyclubs. Op de verschillende sportparken liggen twaalf volwaardige hockeyvelden, exclusief de pupillenvelden. Dit komt neer op 3,2 hockeyveld per 25.000 inwoners. Het aanbod is daarmee fors hoger dan het landelijke en regionale gemiddelde en dat van vergelijkbare gemeenten.

Balkon

De feestelijke huldiging gin verder op een der balkons van het raadhuis, waar hapjes en drankjes werden uitgedeeld naan de sterren, die ook bloemen en een kist met Amstelveense producten kregen, zoals bier van de Naecke Brouwers en chocolade van Martinez.

1 REACTIE

  1. Deze clubs spelen op Amstelveens grondgebied, dat is waar, maar verder zijn het puur Amsterdams clubs, deze huldiging is alleen maar voor de bühne.
    Kijk eens naar Amstelveense clubs!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.