“Ik zal nooit op een lokale partij stemmen.” Dat zei de oud-burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen (tegenwoordig in Den Haag) tijdens de zondag gehouden jubileumbijeenkomst van zo’n lokale partij. Burgerbelangen Amstelveen (bbA) bestaat namelijk 30 jaar en heeft daarom dertig Walnotenbomen aan de gemeenschap geschonken. Behalve Van Zanen, waren er nog twee Amstelveense burgemeesters: Mirjam van ’t Veld en (de huidige) Tjapko Poppens. Zij kregen allemaal een walnotenboompje mee voor in hun tuin.

De uitspraak van Jan van Zanen nam niet weg dat hij gelooft in de lokale politiek, die dient en – nog een week – voorzitter is van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Toen hij in Amstelveen kwam, waarvan hij als enige sinds wijlen burgemeester Dirk Rijnders ereburger is, was hij voorzitter van de VVD. Dat belet hem niet nu meer geld te vragen voor de gemeenten aan het kabinet. Hij noemde trouwens bbA destijds als voorbeeld van een goedwerkende lokale partij in zijn verdediging van het feit dat, net zoals landelijke partijen, de plaatselijke geld moeten krijgen van het Rijk voor hun verkiezingscampagne.

Christelijke weg

Met de overhandiging van walnotenboompjes aan de drie voor een deel voormalige burgemeesters werd in feite het jubileumjaar van de grootste lokale partij van Amstelveen geopend. Van Zanen memoreerde overigens wel dat de landelijke partijen aparte afdelingen hadden gesticht per plaats, omdat de lokale problemen nu eenmaal anders liggen dan nationale. “Wat is aan de aanleg van de riolering liberaal en aan die van een nieuwe weg christelijk?” vroeg hij zich af. Oprichtster Linda Roos, die ook van de partij was, begon haar partij in wezen als actiegroep voor Amstelveners. Haar eerste actie, om het voormalige Leger des Heilsgebouw te behouden, mislukte. Maar zij kreeg het voor elkaar dat de heemparken De Braak, waar nu het jubileumfeest ook werd gevierd, evenals het J.P. Thijssepark werd uitgeroepen tot Rijksmonument. Behoud van erfgoed is een belangrijk thema voor bbA.

Bewondering

Dat hijzelf naar zijn zeggen nooit op een lokale partij zal stemmen, neemt de bewondering van Jan van Zanen voor bbA niet weg. Hij heeft goede herinneringen eraan, zoals ook Van ’t Veld meldde. Volgens Van Zanen bleek bbA niet alleen tegenstander van het gevoerde beleid te zijn, maar ook voorstander van bepaalde ingrepen en op den duur zich ook bestuurlijk verantwoordelijk te weten door gedurende twee perioden een wethouder te leveren, respectievelijk John Levi en Peter Bot (nu trouwens voorzitter van BBA). Het was bij Linda altijd gezellig, wist Mirjam van ’t Veld zich te herinneren, die de tijd had meegemaakt dat Roos eigenlijk ‘de moeder van de gemeenteraad’ was, en daarvan de nestor. “Bij Linda was het altijd gezellig, maar zij vocht voor Amstelveen”, zei Van ’t Veld. Zij noemde Peter Bot ‘een fijne vent’ en ‘een beetje mijn knuffelbeertje’. Zowel Van ’t Veld als Van Zanen vonden dat bbA, overigens thans in de oppositie gedreven (waar zij de grootste partij is), niet meer weg te denken uit Amstelveen. “Wees trots op wat jullie bereikt hebben”, zei Mirjam van ’t Veld.

Walnoten

De walnotenboompjes van de burgemeesters, alsmede de walnotenlikeur die aan de genodigden werd uitgereikt om te proosten, past bij het feit dat de partij de gemeente en haar inwoners walnoten heeft geschonken die nu geplant worden op een terrein tussen Biesbosch en Beneluxbaan. Nadat oud raadslid voor bbA Ruud Oord het waarom van het walnotenbos had geschetst en had uitgelegd waarom de walnoten niet op het terrein van de golfbaan kon worden geplant en de gemeente uiteindelijk het vrijgekomen terrein aan de Biesbosch 225 beschikbaar had gestel, spraken de drie burgemeester met ieder een eigen ervaring met bbA. Die korte toespraakjes vormden dus een van de hoogtepunten van de bijeenkomst. Jan van Zanen vertelde hoe hij na zijn aantreden in Amstelveen werd ingewerkt en werd gewaarschuwd voor vooral één persoon: Linda Roos. “Ach, ik kwam uit Utrecht en daar hadden we Henk Westbroek, die was nog een graatje erger. Dus ik was destijds wel iets gewend en nu heb ik dus met en nu heb ik met Richard de Mos te maken.” Hij wees op het nut van de lokale partijen en hoewel hij er nooit op zal stemmen gaf hij toe dat bbA er in slaagde dichter bij een grote groep kiezers te komen dan vele landelijke partijen.

Uitgebouwd

De huidige burgemeester Tjapko Poppens constateerde dat bbA is uitgebouwd tot een brede volkspartij. Tegen de onlangs naar Eindhoven vertrokken voormalige fractievoorzitter Ruud Kootker zei hij: “Ruud we missen je. Dat wil ik hier gezegd hebben. Jij hebt met je bijzondere manier van betogen en discussiëren echt de partij uitgebouwd en een gezicht gegeven in de raad. Ik ben blij dat bbA verder wil kijken dan alleen de eigen grens, maar breder en een rol wil spelen in de metropoolregio.” Volgens sommigen vinden sommige jongeren iemand van dertig jaar een oude lul en ouderen een zo’n persoon een frisse jongeling. “BBA zit nu op het kruispunt tussen een oude lul en de fris jong”, vond hij.

Ereleden

Partijvoorzitter Peter Bot maakte aan het einde van het officiële deel van de bijeenkomst bekend dat oprichtster Linda Roos en secretaris Frits Suer wegens hun enorme inzet voor de partij benoemd zijn tot erelid en Jaap Prent en Chris Smeenk, die tot voor een jaar nog actief waren voor bbA, tot lid van verdienste

Mirjam van ’t Veld zei met Peter Bot, destijds wethouder, een heel goede band te hebben gehad. “Ik heb je leren kennen als iemand die de goede sfeer belangrijk vond. Je wist altijd gezelligheid te koppelen aan het maken van goede afspraken met elkaar”, zei ze tegen hem.

Wetend dat ze een walnotenboompje zou ontvangen verhaalde zij hoe het was afgelopen met een eerder ontvangen boompje. “Die is na vier jaar ter ziele gegaan. Maar deze zal ik zo goed verzorgen, dat die wel blijft leven”.

Foto’s: Jan van Zanen met oprichtster Linda Roos en met burgemeester Tjapko Poppens.

4 REACTIES

  1. Dat komt bijvoorbeeld omdat de lijsttrekker de gemeenteraad al weer verlaat binnen een jaar nadat hij is gekozen. Op die manier wek je natuurlijk geen vertrouwen bij de kiezers.

  2. Het lukt de BBA gewoon niet om de inwoners van Amstelveen te overtuigen om op de BBA te stemmen, ze halen wel stemmen, maar nog steeds te weinig om de grootste partij te worden.
    Het bestuur mag daar wel eens goed over gaan nadenken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.