Al was er dan woensdag geen verkiezing voor de dorpsraad Nes aan de Amstel nodig, omdat het aantal kandidaten gelijk was aan het aantal leden van de nieuwe raad, burgemeester Tjapko Poppens kwam toch ’s avonds langs om te feliciteren (foto).

En natuurlijk om kennis te maken met de nieuwe Dorpsraad, die op een later tijdstip officieel door hem zal worden geïnstalleerd als adviesorgaan van de gemeente.

Sociaal

Het gaat wel goed met de Nes en de dorpsraad, constateerde hij. De raad bestaat uit leden, hetzelfde aantal dat zich nu daarvoor kandidaat had gesteld. Hij vertelt de gemeente waar de bewoners naar toe willen. De Dorpsraad bestaat sinds 1979. De gemeente krijgt binnenkort door hoe hij denkt over dijkverhoging langs de Amstel en het hele probleem van de verkeersveiligheid. En welke maatregelen er nodig zijn om dat laatste te garanderen. De burgemeester – op de foto met de huidige en nieuwe dorpsraad – vond Nes een ‘sociaal gebied’ en als zodanig een mooi element binnen de gemeente.

Stap achteruit

Van de leden van de Dorpsraad gaan Hermann Ruhe (nu voorzitter), Pieter Beke en Henk Jurriën door. Nieuw zijn de leden Hanny Ekkelkamp, Henk Boelrijk, Rinus Verheggen en Frans Luthe Schipholt. De dorpsraad wordt voor vier jaar gekozen, net als de gemeenteraad. De meeste leden zijn 60Plus. Hanny Ekkelkamp-Beldman is al eerder (van 1995-2007) lid geweest van de Dorpsraad, twee perioden was de advocate voorzitter. “Ik heb in die tijd ervaren dat de adviesfunctie belangrijk is. Opheffing van de Dorpsraad zou voor Nes een flinke stap achteruit zijn.” Zij was overigens enkele jaren ook bestuurslid van de Vereniging Kleine Kernen in Noord-Holland, die haar ook afvaardigde naar het Reizigersoverleg Openbaar Vervoer. Ekkelkamp vindt dat de Bovenkerkerpolder zijn agrarisch karakter moet behouden, waarvoor de Dorpsraad in het verleden actie voerde. “Het lijkt erop dat het huidige gemeentebestuur dat onderschrijft”, zegt ze.

Vreemdelingen

Een zorg voor de Dorpsraad vormen wel de nieuwe bewoners van de Nes, die zich veelal niet als dorpelingen gedragen. Onder hen veel jonge gezinnen. Met andere woorden: Zij gedragen zich als vreemdelingen die wel de faciliteiten van  de Nes willen, zoals de school en de sportvereniging, maar zich voor de dorpsgemeenschap verder niet of nauwelijks interesseren. Toch zal men veel samen moeten doen, waaraan de DR naar de mening van Henk Jurriën veel kan bijdragen. “Wij maken niet de regels en procedures, maar kunnen daar wel invloed op uitoefenen, zodat onze ‘wijk’ leefbaarder wordt”, zegt hij. Hij verzet zich overigens tegen de plannen van de gemeente drie villa’s te laten bouwen op de plek van voormalig café De Zwarte Kat. Ook het nieuwe lid Henk Boelrijk heeft met die plannen moeite. Hij wil zich naar zijn zeggen inzetten voort een bouwplan met draagvlak van de omwonenden, wat er nu absoluut niet is. Boelrijk wil ook in de komende vier jaar zich inzetten voor verbetering van de voorzieningen in het landelijk gebied, zoals glasvezel, laadpalen voor elektrische auto’s, veiliger fietspaden en openbaar vervoer.  Daarnaast wil hij dat er een allesomvattend ontwikkelingsplan komt, met ruimte voor nieuwbouw voor het ‘buitengebied’, en waarbij de Urbanuskerk, basisschool De Zwaluw, het Dorpshuis, de Nesser verenigingen en inwoners betrokken worden. Bij Rinus Verheggen, Nesser sinds zijn geboorte, staat o.m. de huisvesting van jonge Nesser die in het dorp willen blijven wonen hoog op de agenda. In verband daarmee wil hij de mogelijkheden voor Tiny Houses onderzoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.