Van morgen af (24 april) zijn tot en met 3 juni in Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat de hoogtepunten uit de kunstverzameling van oud-gemeenteraadslid Harry J. van den Bergh (PvdA) te zien. Met ‘De burger laat zien’ biedt het museum een podium aan Amstelveense collectioneurs. Het is de eerste expositie in die serie.

De collectie van Harry J. van den Bergh (1942) bestaat uit schilderijen, gouaches, litho’s,

Jehoshua Rozenman

glaswerk en beelden. De verzamelaar voelt zich sterk verbonden met de expressie van de CoBrA-beweging. Zo heeft hij veel werk van Corneille, met name uit diens Hongaarse periode. Deze werken doen denken aan spirituele Oost-Europese voorstellingen in de trant van Marc Chagall.

Stedelijk

Van den Bergh is in de jaren ‘60 ‘toevallig’ begonnen met het verzamelen van kunst. “De toenmalige directeur van het Stedelijk Museum, Edy de Wilde, bedacht destijds een aanpak waarbij elk jaar 10 kunstenaars een opdracht kregen een werk te maken”, zegt hij. “Deze zeefdrukken werden in een oplage van 190 stuks tegen een redelijke prijs verkocht. Kunstenaars blij, publiek blij.”

Nu – ruim 50 later – breidt Van den Bergh zijn collectie nog steeds uit. Eén van zijn laatste aankopen is een glassculptuur van de gerenommeerde kunstenaar Jehoshua Rozenman.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.