Dat plotseling en in allerijl de gemeente bijna 3 miljoen extra moet uitgeven om een ramp op ICT gebied te voorkomen, nadat er vorig jaar al € 1,7 miljoen werd ingepompt, is een soort overval van de gemeenteraad. Die staat gewoon met de rug tegen de muur. In het geheim is hij nog eens geïnformeerd.

In die meeting achter gesloten deuren zijn volgens de burgemeester concurrentiegevoelige gegevens met de raadsleden gedeeld. Met het oog op die bedrijfsgegevens waren media er niet welkom, want niets mocht publicitair uitlekken. Burgemeester Bas Eenhoorn heeft de raadsleden nog eens op het hart gebonden dat die informatie vertrouwelijk is, melden politieke bronnen. Die zwijgen, bang een wetsovertreding te begaan, verder dan ook als het graf.

Hun zwijgzaamheid betreft eigenlijk een tegen chantage aan schurend offensief van B&W. De nieuwe coalitie waarop die steunt, is vrijwel gelijk aan de andere. Verbazingwekkend  dat die uitgave van drie miljoen – plus de mededeling dat daarmee de financiële kou geenszins uit de lucht is (het gaat in dit geval gewoon om achterstallig onderhoud) – niet eerder werd gecommuniceerd. Behendig is de strop over de verkiezingen heen getild. De nieuwe gemeenteraad krijgt die nu voor de kiezen en kán niet anders dan groen licht geven.

Niemand kan een Amstelvener wijs maken dat omtrent het geldelijke zwaard van Damocles boven de bestuurlijke hoofden een paar maanden geleden niets op het raadhuis bekend was. Maar omdat men, alle hokus pokus ten spijt, toch gewoon door wilde met de bestaande coalitie leek het politiek raadzaam over de naderende tegenvaller niets naar buiten de brengen.

Nu de verkiezingen voorbij zijn en de zaak volgens plan in kannen en kruiken is, waardoor VVD, D66 en Burgerbelangen weer in het zadel zitten, mag raadsbreed over de ICT-ramp worden gecommuniceerd. Het leek eerder uit een propagandistisch oogpunt niet handig voor de coalitiepartijen het electoraat erover te informeren. Goed dat men op het raadhuis is gaan ‘sparen vooraf’, zoals dat heet. Die spaarpot is mogelijk vooral goed om nieuwe ICT-rampen op te vangen…

7 REACTIES

 1. Even kort door de bocht. Al die bezuinigingen ten koste van wie ?………, waren dus nodig om het wanbeleid omtrent ICT bij de gemeente te financieren. Dat beleid lag trouwens op het bordje van Brandes die ook al een paar dagen na de verkiezingen terecht moest ophoepelen vanwege een onverkwikkelijke affaire van 2 jaar oud.
  En de mensen geloven nog steeds dat de VVD goed op hun belastingcenten past! 😋😋😋

 2. “Nu de verkiezingen voorbij zijn en de zaak volgens plan in kannen en kruiken is, waardoor VVD, D66 en Burgerbelangen weer in het zadel zitten, mag raadsbreed over de ICT-ramp worden gecommuniceerd.”

  Lees dat nog eens rustig door en vraag je af waarom hierover nog niet het equivalent van een kabinetscrisis is ontstaan. Er zou volledige openheid van zaken moeten worden gegeven en vervolgens zou die hele kliek moeten aftreden. Daarna zouden er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven door de demissionaire coalitie. Als de gemeentewet hierin niet voorziet, dan heeft Thorbecke in 1851 een steek laten vallen.

  Wat een zooitje.

  • Tja dat is nu eenmaal de zwakheid van ons systeem. Zo lang kan zelfs een disfunctionerende overheid aan het bewind blijven.

 3. @JB, onder ‘Gerelateerde artikelen’ staan geen links naar de vorige twee artikelen die u over deze ernstige kwestie heeft geschreven, één onder ‘Overig’ en één onder ‘Politiek’. Dit artikel staat onder ‘Columns’. Erg onoverzichtelijk.

  Door de gebrekkige informatie zal deze schandalige zaak vanzelf in een doofpot belanden. Burgemeester Eenhoorn (VVD) pleitte onlangs voor ‘radicale transparantie’.

  Wat een amateurisme, leugenachtigheid en hypocrisie.

 4. Afschaffing van de dividendbelasting ten koste van 1,4 miljard euro aan opbrengsten is een bewuste keuze over de voor- en nadelen waarvan je nog kunt twisten.

  De 5 of 6 miljoen euro die het oplappen van het verouderde en falende ict-systeem van de gemeente Amstelveen kost, is het resultaat van domheid, onkunde, wanbeleid en leugenachtigheid. Daarop past maar één reactie: Neem uw verantwoordelijkheid en treed af.

 5. “Het fundament van een machtig politicus is zijn geloofwaardigheid.. Het is zorgelijk als politici, die weten dat hun geloofwaardigheid op het spel staat, de afweging blijven maken dat het beter is om te jokken, dan uit te leggen waarom iets geheim moet blijven. Het geeft namelijk het onbehaaglijke gevoel dat zij er vaak genoeg mee wegkomen.”
  (De Telegraaf, 25/4/2018, Commentaar.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.