De gemeente mag dan voor sociale cliëntenondersteuning de organisatie MEE Amstel en Zaan hebben ingeschakeld, zij weet die steun kennelijk nogal geheim te houden. Wie er recht op hebben, worden er vaak niet of veel te laat op gewezen. Dat zelf de SP, die schriftelijke vragen aan B&W stelde op basis van verhelen die bij haar binnen kwamen.

De partij verwijst naar de twee acties die zij – samen met FNV en Vrijwilligersraad Minima Amstelveen – voor het raadhuis heeft gevoerd in de afgelopen maanden (waarbij overigens geen der wethouders of raadsleden enige interesse tonde). De SP demonstreerde naar haar zeggen samen met onder meer mensen uit Amstelveen en Aalsmeer die zijn aangewezen op een uitkering of een voorziening zoals jeugdhulpverlening. ‘Zij hebben om hulp en ondersteuning gevraagd bij de SP en de VMA terwijl zij eigenlijk al lang de noodzakelijke ondersteuning van MEE konden krijgen’,  meldt de SP.

Volgens haar biedt de gemeentelijke website nauwelijks te vinden informatie over cliëntenondersteuning en is die bovendien verouderd, omdat MEE tegenwoordig een vestiging in Amstelveen heeft, terwijl nog steeds naar een adres in Amsterdam wordt verwezen. Cliënten van de afdeling Werk en Inkomen en degenen die een beroep doen op de jeugdhulpverlening kunnen op de website de informatie niet vinden bij deze diensten.

Recht

SP-burgerraadslid Wil Roode zegt van verscheidene mensen te hebben gehoord dat wél dat ambtenaren wel op plichten van de hulpbehoevenden wijzen, maar niet op hun rechten. “Onafhankelijke ondersteuning is een recht, waar iedereen gratis gebruik van mag maken, maar wat onvoldoende onder de aandacht wordt gebracht van cliënten van de gemeente”, vindt Roode.

Aanpassing

Bij aanvragen van voorzieningen krachtens de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) via het Amstelveenloket krijgen aanvragers een brief mee met informatie over de cliëntondersteuning. ‘Maar bij de afdeling Werk en Inkomen lijkt dit niet te gebeuren als mensen zich melden voor een uitkering’, meldt de SP. Die zegt het belangrijk te vinden dat hulp vragende mensen zo goed mogelijk worden geïnformeerd over hun rechten. ‘Iedereen zou een folder mee moeten krijgen met  informatie over cliëntondersteuning en de website moet zo spoedig mogelijk worden aangepast.’

Op de foto: Wil Roode (links) en Marina Casadei van de SP.

 

14 REACTIES

 1. Voor zover mij bekend is een overheid toch verplicht bij wet om een cliënt te wijzen op zijn plichten en rechten op een voor hem begrijpelijke manier. Zo lang dit niet gebeurt blijft een overheid toch in gebreke? Zeker als blijkt dat zelfs een website niet is aangepast of slecht toegankelijk iets, dan dient er in de tussentijd naar andere oplossingen worden gezocht.

  • Nu de ham vraag…
   Wat ga je er aan doen dan?
   Ik bedoel… Ik lees vaak uw kritiek en mogelijke oplossingen op facebook en andere media, maar daadwerkelijk een initiatief nemen heb ik van uwerzijds nog niet mogen meemaken.

   • Op zichzelf een terechte vraag. Ik heb dan enkel als antwoord : deelnemen aan acties van mijn politieke partij , de SP om tot oplossingen te komen. In mijn eentje kan ik uiteraard erg weinig doen meer doen dan commentaar leveren en eventuele oplossingen aandragen zoals elke willekeurige burger rechtens is te doen. Daarom een wedervraag . Weet u dan een goed particulier initiatief. Overigens draag ik op dit moment een klein steentje bij aan de integratie van deze groep door taalmaatje via het Taalhuis te zijn bij 3 mensen van deze groep.

    • “Overigens draag ik op dit moment een klein steentje bij aan de integratie van deze groep door taalmaatje via het Taalhuis te zijn bij 3 mensen van deze groep.”

     Frank Bikker is helemaal de weg kwijt.

     Daar gaat het hier helemaal niet over. Het gaat hier om zorg hulpbehoevenden. Dat is voor mensen zonder pc mogelijkheden nogal lastig denk ik, maar daar is volgens mij het Amstelveen loket voor om die mensen op weg te helpen. De rest kan dat allemaal vinden via Internet als ze dat niet niet alleen maar gebruiken om te klagen.

     Ik heb trouwens niet uit dat SP verhaal (van de usual suspects) begrepen dat ze dan die mensen wel helpen.

     • Wel grappig deze reactie van de hr. Van Faassen, maar het is wel treurig voor hem dat de 2 hersencellen waarover hij nog beschikt niet eens met elkaar communiceren.

     • Overigens heeft de hr. Van Faassen op 2 maart 2017 al eens het aanbod gehad van mevr Roode via Amstelveen blog om de papieren van een dergelijk soort zaak in te komen zien. Tot nu toe heeft mevr Roode niets mogen vernemen, Maw de hr PC = van Faassen kletst weer eens uit zijn nek met al zijn aannames.

 2. Vreemd dat geen enkel raadslid of wethouder interesse toonde toen die demonstratie er was. Het was zelfs vaste prik bij de Tweede Kamer dat er twee mensen als afgevaardigden even naar buiten kwamen om een petitie of open brief met grieven in ontvangst te nemen. In ieder geval was dat te doen gebruikelijk in de 80er jaren toen ik wel eens mee ging met demonstraties. Het maakte dan ook niet uit of die afgevaardigden het eens met de demonstratie waren of niet. Het behoorde gewoon tot de politieke beleefdheid. Is dat nu vervangen door politieke arrogantie?

  • Ik was zelf ook bij ‘de demonstratie’ aanwezig, en ik begrijp wel waarom geen enkele wethouder interesse heeft getoond. Je kon dit ook geen demonstratie noemen. Mijn inziens was het heel slecht voorbereid en inhoudelijk werd er niet met een vuist op de spreekwoordelijke tafel geslagen.
   Ik heb mijzelf onder de demonstranten proberen te brengen en getracht gesprekken met de SP aan te gaan. Maar er was niemand die interesse toonde om mij verder inhoudelijk te informeren.

   Erger nog… Een turnvereniging werd gesommeerd om tijdens een geprogrammeerde momentje van stilte van de SP ook niet te spreken.
   Dit valt onder de noemer dwang uitoefenen.

   Ondanks dat ik volledig achter het onderwerp sta, was deze hele demonstratie een façade en knullig opgezet.

   • Voor vragen die de SP heeft gesteld in de gemeenteraad over dit onderwerp kunt u voor de preciese inhoud naar hun site gaan.

 3. Het is jammer genoeg wel een feit. De gemeente Amstelveen zal niet over de rechten van een cliënt beginnen tenzij de cliënt hier zelf naar vraagt. Ik heb uit meerdere uit eerste mond vernomen dat dit gebeurt. Soms word er wel op de rechten gewezen, maar dat is minimaal en inhoudelijk dan marginaal.
  Ook uit eigen ervaring weet ik hoe se gemeente niets verteld of voorsteld. En ik heb dan wel een wia uitkering, maar door dat mijn ziektekosten hoog opliepen ben ik met schuldhulp in aanraking gekomen. Ik heb daarom nu dan ook de status minima gekregen. Maar ik heb hier wel naar moeten vragen en door moeten vragen. Had ik dit niet gedaan, dan had ik de minima status niet eens gekregen (terwijl dit wel geld voor memsen in de schulshulp).

 4. We houden ons natuurlijk altijd aanbevolen voor verbeteringen om dit beter voor het voetlicht te brengen. Wat let je om met ons in contact te treden.

 5. Wanneer je de lectuur mbt het socialisme doorneemt dan is het overduidelijk dat:
  1 De SP de democratie wil afschaffen, maw zij heeft bij haar deelname aan het politieke proces (zoals hier boven) niet de intentie om iets voor de mensen te doen maar slechts om hen voor het eigen dictatoriale karretje te spannen. Daar moet je dan zo weinig aandacht aan schenken
  2 Dit artikel en deze reactie vallen onder de vrijheid van de pers en de vrijheid van meningsuiting. Dit wil de SP ook afschaffen.
  3 Zonder die democratie, vrijheid van de pers en de vrijheid van meningsuiting kan ik mij als persoon nergens terecht en kan ik nergens mijn recht halen. Het is derhalve van het uiterste belang voor mij en de rest van de gemeente dat deze SP nooit iets te zeggen gaat krijgen.
  4 Ik moet echt eens een hobby gaan zoeken.

  • Ik zou enkel het zwartboek uit 2016 doornemen, waarin ook door de gemeente heel wat zaken werden toegegeven en vervolgens rechtgezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.