Het aan een Hindoe-godin gewijde Indiase Diwali Festival, het zogenoemde jaarlijkse lichtjesfeest, het traditionele Japan Festival en een internationaal Israëlisch filmfestival vormen de bestanddelen van een internationaal weekend op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 november. Het wordt gehouden op en om het Stadsplein.

De jaarlijkse evenementen Diwali en Japan festival zijn samengevoegd. Het weekend is bedoeld om enerzijds de uit het buitenland komende gemeenschappen te dienen en anderzijds inwoners kennis met de diverse culturen te laten maken. Meer dan 18 % van de inwoners van Amstelveen heeft een niet-Nederlandse nationaliteit. Er wonen 134 nationaliteiten met onder meer bijna 1600 inwoners uit Japan en ruim 5000 uit India, de grootste buitenlandse gemeenschap. Dit jaar kwam het Israëlisch filmfestival SERET bij de al langer bestaande tradities rond Diwali en het Japan Festival.

Films

SERET Filmfestival

Het internationale weekend start vrijdagavond 2 november met SERET. In de Schouwburg Amstelveen worden vijf dagen lang Israëlische films vertoond in de originele versie met Engelse ondertiteling. Het belangrijkste doel is  Israëlische cultuur en leven uit te dragen. Meer informatie op: www.seret-international.org.

Diwali

Op zaterdag 3 november vindt van 12.00 uur af voor de 10de keer het India Diwali Festival plaats. Met onder meer Indiaas eten, Indiase en Nederlandse muziek en dans, workshops en producten uit India. Het festival is gratis toegankelijk. Het programma zal worden afgesloten met een vuurwerkshow. Het volledige programma is te vinden via: www.diwalifestival.nl.

Japan

Op zondag 4 november wordt het Internationale weekend afgesloten met het traditionele Japan Festival. Men kan dan alles leren over de typisch culturele en culinaire gebruiken in Japan. Ook is er Japanse muziek en zijn er diverse workshops. Het volledige programma is te vinden via: www.japanfestival.nl.

Economie

Wethouder Floor Gordon van Economische Zaken ziet het

Floortje Gordon

internationale weekend als een uiting van Amstelveen als internationale en inclusieve gemeente. Zij omarmt ook de Metropool Regio Amsterdam (MRA), waarin volgens burgemeester Eenhoorn de zuidelijke gemeenten zich krachtiger tegenover de hoofdstad bestuurlijk moeten opstellen.

Banen

Gordon zegt dat MRA een goede vestigingsregio is voor internationale bedrijven. “Die zorgen direct en indirect voor veel banen en economische groei”, zegt ze. “Van oudsher wonen veel ‘internationals’ in Amstelveen, wegens het veilige woonklimaat, internationaal onderwijs en goede voorzieningen. Als college van B&W vinden wij het belangrijk dat iedereen zich thuis kan voelen in onze gemeente. Onze internationale inwoners – met onder meer Japanners, Indiërs en een grote Joodse gemeenschap – geven alle inwoners kansen voor culturele verrijking.”

Verdeeldheid

Zij is zich er tegelijk van bewust dat verschillen in culturen soms tot onbegrip en verdeeldheid leiden.  “Juist dáárom is dit internationale weekend zo bijzonder. Het biedt iedereen een uitgelezen kans om nader kennis te maken met de Joodse, Indiase en Japanse cultuur.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.