Opnieuw doet de gemeente aangifte tegen een vrouw die wethouder Herbert Raat en ambtenaren bedreigt. Voor Raat gaat het deze keer om schending van het portretrecht. Er is namelijk een foto van de wethouder op facebook getoond die vergezeld gaat van opruiende teksten. De afdeling juridische zaken van de gemeente verzoekt facebook het betreffende account per direct op te heffen, schrijven B&W aan de gemeenteraad.

Herbert Raat

De facebookpagina is, naar alle waarschijnlijkheid, opgericht door mevrouw H.  uit Amstelveen, tegen wie Raat begin september aangifte deed, wegens het uiten van bedreigingen in de richting van een ambtenaar en hemzelf op social media. Zij maakte al eerder intimiderende opmerkingen online. Die leidden er toe dat de gemeente in maart per brief vroeg of zij wilde stoppen met bedreigingen en plaatsen van foto´s van ambtenaren en wethouders. Er volgde een sommatie om die te verwijderen, maar daaraan heeft zij niet voldaan.

Streep

Aan H. werd in september gemeld dat aangifte tegen haar is gedaan, waarmee B&W naar hun zeggen een ‘streep in het zand’ wilden trekken, zodat voor iedereen duidelijk zou zijn dat bedreigingen en intimidatie niet geaccepteerd worden in Amstelveen. De vrouw ging evenwel door met intimideren van ambtenaren en wethouder Raat, nu ook dus op een facebookpagina.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de aangifte tot vervolging moet leiden. Ook het oneigenlijk gebruik van de portretfoto wordt aan het dossier toegevoegd.

Portretrecht

In het college is afgesproken consequent aangifte te doen als medewerkers of bestuurders bedreigd worden of als persoonsgegevens worden misbruikt. In dit geval doet de gemeente dus aangifte van schending van het portretrecht en het doen van smadelijke en beledigende uitingen over een wethouder en ambtenaar.

De vrouw die volgens de gemeente achter de dreigementen op facebook staat was bekend bij de jeugdhulpverlening, wilde een andere woning en daarvoor een urgentie van de gemeente. Herbert Raat had in het vorige college Wonen in zijn portefeuille. Daarom bedreigde zij hem. De woning zou nodig zijn voor haar zoon, vindt zij zelf. Maar de urgentie werd door de gemeente afgewezen. Dat werd de oorzaak van de lange reeks beledigingen aan het adres van met name genoemde ambtenaren, voorzien van hun foto, op internet.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.