Terwijl er een grote woningnood is, staan er in Amstelveen bijna achthonderd woningen langer dan een half jaar leeg. Dat kan niet, vinden B en W. De gemeente gaat meer controleren en handhaven op leegstand. Maar die kan toch nog minstens een jaar duren.

Wethouder Adam Elzakalai (Wonen) vindt leegstand een ‘ongewenst’ maatschappelijk verschijnsel.

Leegstandsverordening

Op basis van de gemeentelijke Leegstandverordening kan de leegstand van woningen worden bestreden. “Daarom gaat de gemeente actiever leegstand opsporen en ook handhaven op langdurige leegstand van woningen,” zegt Elzakalai. Leegstand van woningen is volgens de verordening dat een woning (of gedeelte daarvan) niet door een huurder of andere een andere bewoner wordt gebruikt. Er is mogelijk geen sprake van leegstand als de woning in gebruik is voor andere doeleinden, zegt de gemeente.

Meldingsplicht

Na zes maanden leegstand van een woning is er de meldingsplicht voor eigenaren. Die kunnen ook de beheerders of een makelaren zijn. Na de melding gaat de gemeente binnen drie maanden in overleg met de eigenaar van het gemelde pand. Het kan dus negen maanden duren voordat de lokale overheid er iets aan doet. Met de eigenaar bespreekt zij hoe het pand weer in gebruik kan worden genomen. Na dit overleg kunnen burgemeester en wethouders in een leegstandbeschikking vaststellen dat een woning of gebouw geschikt is voor gebruik, zegt de gemeente.

Voorkeur

Haar voorkeur is dat de eigenaar zelf zorgt voor bewoning. Is dat na minimaal een kwartaal niet gelukt, dan kunnen burgemeester en wethouders met een verplichtende voordracht naar die eigenaar komen. Er wordt dus dan een bewoner voorgedragen, waarbij een gebruiker wordt voorgedragen. Dat heeft voor de eigenaar een ‘verplichtend karakter’ en de eigenaar moet ‘uiteindelijk’ een overeenkomst voor ingebruikname van het pand sluiten. Op het niet naleven van de meldingsplicht en de voordracht kunnen sancties als boetes en dwangsom worden opgelegd door het college van B en W. Maar men is dan wel een jaar verder.

Melden

Eigenaren of huurders moeten de leegstand van hun woning melden via het online  contactformulier onder vermelding van ‘leegstand melden’ via het formulier op de website www.amstelveen.nl/contactformulier.

Een inwoner of ondernemer kan dat ook doen.  Ziet men dus dat een woning al langer dan een half jaar leegstaat, kan men dat melden via ‘Actie Schijnwerper’ op de website www.amstelveen.nl/woonfraude.

1 REACTIE

  1. Nou als deze misstand lang aanhoudt , kun je er natuurlijk ook op wachten dat er weer woningen gekraakt of bezet worden. Dat hebben de eigenaren dan volledig aan zichzelf te danken. Gaan we 40 jaar terug in de tijd. Ik denk niet dat we daar op zitten te wachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.