Ook ondernemers krijgen per 1 oktober van de gemeente hulp bij schulden. De gemeenteraad drong er in een motie op aan en B en W besloten in verband daarmee de capaciteit van Balans schuldhulpverlening uit te breiden. De regeling wordt gefinancierd uit het door de raad ingestelde Noodfonds Corona.

Wethouder Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen weet dat door de coronacrisis

Marijn van Ballegooijen

steeds meer mensen in de schulden komen. “We nemen extra schuldhulpverleners aan om de grotere vraag aan te kunnen”, zegt hij. “Veel van de nieuwe aanmeldingen komen van zelfstandig ondernemers of zzp’ers.

Ingewikkelder

Zij hebben geen vast inkomen, waardoor hun schuldhulpverlening ingewikkelder is. Die expertise – schuldhulp voor zelfstandigen – hadden we nog niet in huis. Daarom gaan we onze dienst uitbreiden met schuldhulpverlening aan zelfstandig ondernemers. Schulden zijn heel naar en stressvol, we wensen alle bewoners die daarmee te maken hebben sterkte.”

Versneld

Die mening wordt ook gedeeld door wethouder Floor Gordon (Economische Zaken). Zij denkt dat schaamte vaak een drempel om hulp uit te vragen. “Maar hoe eerder we erbij zijn, hoe meer we kunnen doen”, zegt ze, alle ondernemers oproepend vooral het gesprek aan te gaan. “Wij willen met het versneld aanbieden van schuldhulpverlening aan ondernemers de maatschappelijke gevolgen van deze schulden beperken. En ondernemers met een in de kern levensvatbaar bedrijf een toekomstperspectief bieden waarbij hun onderneming voortgezet kan worden. Ondernemers zonder levensvatbaar bedrijf willen we ondersteunen bij het beëindigen daarvan, waarna een schuldsanering kan worden gestart.”

Motie

Floortje Gordon

De motie van de gemeenteraad riep het college op zelfstandige ondernemers toe te laten tot schuldhulp-verlening en adequate begeleiding onder regie van Balans Schuldhulp te bieden. De uitwerking zou worden opgenomen in de nieuwe nota van schuldhulpverlening, eind van het jaar aan te bieden aan de gemeenteraad. Door de coronacrisis is de behoefte aan schuldhulpverlening voor zelfstandigen urgent, waardoor een versnelde aanpak noodzakelijk is. Naar verwachting zal de hulpvraag stijgen als de steunpakketten aan ondernemers van het Rijk worden afgebouwd.

TOGS

Het Rijk heeft met onder andere de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) en de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) maatregelen genomen om de gevolgen van de coronacrisis voor zelfstandig ondernemers te beperken. Inmiddels is duidelijk dat niet alle ondernemingen de crisis zullen overleven of dat zelfstandig ondernemers in de financiële problemen komen.

Breed pakket

Landelijk wordt op basis van beschikbare cijfers verwacht dat het aantal problematische schulden fors zal toenemen in de komende maanden. Door de crisis komen er nieuwe doelgroepen in de moeilijkheden zoals cultuur, sport, recreatie en de horeca. Het versneld aanbieden van schuldhulpverlening aan ondernemers is onderdeel van een breed pakket maatregelen om de gevolgen van de Corona-crisis aan te pakken. Naast extra inzet van schuldhulpverlening zit ook woonkostentoeslag daarin.

1 REACTIE

  1. Fijn om te lezen dan de nu ook ondernemers aanspraak kunnen maken op schuldhulp verlening. Het is niet altijd ondernemersrisico.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.