Huishoudens waarvan het inkomen door de coronacrisis sterk is gedaald, kunnen aanspraak maken op een gemeentelijke tijdelijke woonkostentoeslag tot maximaal duizend euro per maand. Door de hoge woonlasten kunnen inwoners anders niet meer rondkomen, zeggen B&W.

Die weten dat in Amstelveen en de regio de woonkosten (huur of hypotheek) nu eenmaal

Marijn van Ballegooijen

hoog zijn in vergelijking met andere delen van Nederland. Vooral de middelinkomens zijn de klos als die dalen.

Niet meer betalen

Vaak verdienen inwoners of gezinnen net te veel om voor sociale huur en de huurtoeslag in aanmerking te komen, beseft de gemeente. ‘De woonkosten kunnen dan oplopen tot wel € 1.500 of meer per maand.’ Een grote groep inwoners kan volgens de gemeente deze hoge woonlasten niet meer betalen als de inkomsten terug lopen of zelfs stoppen. ‘Door de enorme krapte op de woningmarkt is verhuizen naar een goedkopere woning geen optie’, voegt zij daaraan toe.

Pineut

De nood van de doelgroep wordt vooral gezien door wethouder Marijn van Ballegooijen van Werk en Inkomen. “Vooral de (lagere) middenklasse is de pineut als we niets doen. Zij hebben vaak hoge woonkosten, konden daardoor weinig sparen en kunnen nu geen kant op”, verzucht hij. “Wij willen hen in deze moeilijke periode helpen.”

Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat door de coronamaatregelen 20% van de huishoudensinkomens achteruit is gegaan. Ook nu de lockdown-maatregelen worden afgebouwd zijn er nog altijd inwoners die te maken hebben met een fors inkomensverlies.

Dramatisch

Van 1 juni af heeft Den Haag de inkomenssteun voor zelfstandigen – de Tijdelijke Ondersteuning Zelfstandige Ondernemers (Tozo) – versoberd. Als de partner een inkomen heeft, krijgt men nu geen steun meer. “Dat is dramatisch voor huishoudens met hoge woonkosten, want dan is één inkomen niet genoeg om alle rekeningen te kunnen betalen”, zegt Van Ballegooijen.

Bijstand

Honderden inwoners vallen zelfs terug naar bijstandsniveau (€ 1.052 voor een alleenstaande, € 1.503 voor een meerpersoonshuishouden). Het aantal aanvragen per maand voor bijstand is sinds de lockdown verdubbeld (van ongeveer 20 naar ongeveer 40). Op basis van de forse toename van WW-uitkeringen in de regio is de verwachting is dat dit nog verder zal stijgen. Daarnaast vult de gemeente momenteel het inkomen van ruim 400 zelfstandigen aan tot bijstandsniveau met de versoberde Tozo 2-regeling. Het bestaande budget voor het minimabeleid is onvoldoende om deze kosten op te vangen. De regeling wordt daarom gefinancierd uit het door de Gemeenteraad ingestelde Noodfonds Corona.

Wie denkt in aanmerking te komen voor de toeslag kan contact opnemen met het Amstelveenloket. Op www.amstelveen.nl/minima staan de voorwaarden.

3 REACTIES

  1. Begrijp ik het nou goed. Moet de belastingbetaler nu opdraaien omdat een huurder in de vrije sector zijn huur eventueel niet meer kan betalen? Hallo, zeg laat de verhuurder ook, die de afgelopen jaren flink heeft verdiend aan zijn bezit ( gemiddeld zo’n 8%) , daar ook maar eens aan mee betalen! Huren in de vrije sector voor een rijtjeshuis lagen hier wel van €2500,— tot €3000,—.

  2. Als belastingbetaler betaal ik ook mee aan het (huizen)bezit van een ander middels de Hypotheek Rente Aftrek. Lekker liberaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.