Het is volgens B&W niet mogelijk het bouwterrein voor vier woningen (tweemaal twee-onder-één-kap) 76 centimeter te verschuiven, waardoor het complex twee meter van de woning van de buren af zo komen te liggen. Dat werd duidelijk in een raadscommissie waar het betreffende bestemmingsplan aan de Amsteldijk-noord ter sprake kwam. De naast de toekomstige huizen wonende buurman Terence van Buuren heeft er als inspreker nog op gewezen dat tot tweemaal toe projectontwikkelaar AVM (ook in hoger beroep) de zaak heeft verloren, maar die is nu een bodemprocedure begonnen. Over het bestemmingsplan moet de gemeenteraad woensdag beslissen.

Arjan Gerritsen

Het komt er nu op neer dat op 1,24 meter afstand van het terrein van Van Buuren de huizen komen te liggen, net ook nog eens een voordeur en een raam op de woning gericht. De inspreker wil een afstand van twee meter. Consequentie is wel dat de huizen naar hem elk twintig centimeter kleiner worden. Maar dat kan volgens gemeente en projectontwikkelaar niet.

“B&W zijn op de hoogte van de gerechtelijke uitspraken, maar staan tóch deze ontwikkeling toe, terwijl er een evidente privaatrechtelijke belemmering is, namelijk strijd met het burenrecht van artikel 5:50 Burgerlijk Wetboek. Daarmee worden onze privacy en de goede ruimtelijke ordening aangetast”, zei Van Buuren. Hij wees er op dat de toekomstige bewoners niets van de veranderingen merken, want de juridische strijd wordt tegen AVM gevoerd.

Rechter

“Houdt dat plan voor de rechter wel stand”, vroeg VVD-raadslid Arjan Gerritsen.

Floortje Gordon

Wethouder Floor Gordon ziet wel in dat men afhankelijk is van wat de rechter zegt, maar wil toch vasthouden aan de nu aan de raad voor te leggen Herziening Wester-Amstel 2018. Zij meldde dat de gemeente heel het plan al iets noordelijker heeft gepositioneerd en niet meer in gesprek gaat met de projectontwikkelaar om aan de eisen van Van Buuren tegemoet te komen. Maar met dat ‘iets’ schiet de laatste weinig op. Hij zei al twee jaar met juridische procedures tegen de bouwer te strijden en al veertien jaar aan de Amstel te wonen. Volgens hem is het bestemmingsplan, waarvoor de projectontwikkelaar een wijzing aanvroeg, nu toegeschreven naar het bouwplan. Maar tal van klachten van hem en anderen mochten bij de gemeente niet baten.

Braak

Van Buuren, die aan de Amsteldijk-Noord 95 woont heeft bezwaren de plannen op het volgens de gemeente braak liggende terrein naast zijn huis, Amsteldijk 100 en 100 a: de geringe afstand tot zijn erfgrens en de bouwhoogte van de toekomstige woningen. AVM heeft weliswaar de kadastrale grens van de bouwgrond laten uitzetten, maar die wijkt sterk af van de in elk geval al sinds 1958 gehanteerde feitelijke erfgrens. AVM sommeerde Van Buuren een deel van zijn woning af te breken en een deel van een pad erheen te ontruimen. Bij een door de projectontwikkelaar aangespannen kort geding haalde die bakzeil, evenals in hoer beroep bij het Gerechtshof van Amsterdam. Uitspraak: Door verjaring was de betreffende grond Van Buurens eigendom geworden.

Rechtszekerheid

Ook de bouwhoogte is een punt van zorg van de buurman van de toekomstige bewoners. In het bestemmingsplan is namelijk de bestaande hoogte van min 0,8 meter Nieuw Amsterdams Peil (NAP) met veertig centimeter verhoogd tot minus 0,4 centimeter. “Voor de rechtszekerheid zou het beter zijn, de hoogte nu al in het ontwerpbestemmingsplan vast te leggen”, vindt Van Buuren. En die moet naar zijn mening dan minus 0,8 NAP blijven.

Hoewel de VVD zich afvraagt of het bestemmingsplan wel door de juridische procedure komt, lijkt het er op dat de coalitie na de geruststellende woorden van wethouder Gordon toch wel meegaat met het voorstel van B&W. GroenLinks is per definitie tegen meer twee-onder-een-kap woningen en voor meer sociale woningbouw. GL-raadslid Lennart de Looze vroeg waarom het huidige bouwplan, met al zijn problemen, in een bestemmingsplan terecht is gekomen.

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.