Nadat de SP jarenlang tegen de gemeentelijke begroting had gestemd, kreeg zij woensdag steun van de partijen CDA en 50Plus. Hoewel die geheel anders dachten dan de SP, die jarenlang voor verhoging van de Onroerende Zaak Belasting (OZB) pleitte. Het CDA wilde, nu de SP haar zin kreeg, dat juist met een ingediend amendement voorkomen. CDA-fractievoorzitter Arjen Siegmann zei, nu eindelijk de OZB is verhoogd, dat met de extra inkomsten onnodige uitgaven worden gedaan, zoals tienmiljoen euro voor een parkeergarage onder het raadhuis.

Overigens heeft volgens de gemeentelijke website de vóór de begroting gestemd, al was het tegendeel waar, blijkens de digitale stemming woensdag. Het amendement van het CDA was te laat, zei wethouder Adam Elzakalai. Het had bij de eerder gehouden vergadering over de zogeheten Perspectiefnota, waarin het beleid voor de toekomst wordt bepaald (met de contouren voor de begroting), moeten worden ingediend.

16 procent

Overigens was hij met de door Siegmann gekozen titel ‘Vasthouden aan financiële degelijkheid’ het wel eens. Maar B en W vinden dat zij aan die degelijkheid hebben vastgehouden om alle uitgaven in 2024 te kunnen betalen. Siegmann dat daar heel andere over. De gemeente is gul in deze begroting met geld van een ander, zei hij. De OZB gaat met zestien procent omhoog. Het was tot nu toe traditie die alleen met de inflatie (nu 8%) te laten stijgen. Daar wilde Siegmann aan vasthouden, onder meer door een andere inzet van de CDOKE-gelden (van het Rijk) van bijna een miljoen voor inhuur van externe krachten.

Nodig

Maar de complete gemeenteraad, op het CDA en 50Plus na, stemde tegen het amendement. “Dingen die u wil schrappen, vinden wij nodig”, zei Elzakalai tegen Siegmann. De totale lastenverhoging voor de huishoudens is bijna tien procent (9%), berekende Siegmann, omdat daarbij ook het gestegen afvalstoffenheffing en het rioolrecht komen. In de begroting is verder een stijging met een derde van de subsidies opgenomen. Het inflatiecijfer (8%) dat hij voor de OZB aanhield, is volgens hem geflatteerd, omdat het te maken heeft met sterke stijging van de energiekosten. Op voorlichting en communicatie van  de gemeente wilde Siegmann twee ton besparen, alsmede € 140.000 voor een ‘dialoog met de stad’.  In het alleen met de inflatie laten stijgen, ziet hij ook een vorm van ‘bestaanszekerheid’. De voorzieningen blijven ook zonder OZB-verhoging op peil, vindt hij. B en W, kennelijk gesteund door de hele gemeenteraad, voerden dat voorzieningenniveau aan om voor de OZB-verhoging te pleiten. “Dit is onrealistisch”, vond Siegmann. Omdat daar de OZB in stond stemde 50Plus ook, net als het CDA, tegen de tarievennota. “Om principiële redenen”, zei fractievoorzitter Emiel Sjaardema.

Overigens was de begrotingsraadsvergadering korten dan ooit. In anderhalf uur werden zowel de begroting, de tarievennota en het nieuwe duurzaamheidsbeleid (PLECK 5.0), alsmede talrijke zogeheten ‘hamerstukken’ er door de volksvertegenwoordiging doorgejast.

Reactie SP

De SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans reageert als volgt: “De SP stemde tegen de begroting. Wij stemden voor de tarievennota, daar stemden CDA en 50 plus tegen, zij stemden ook tegen de begroting. Helaas staat de stemming van de begroting nog niet in Ibabs.

Daarnaast pleitte de SP niet atijd voor verhoging OZB, dat deden wij ook niet in 2010 met de grote bezuinigingsronde.
Wij zijn pas sinds 2018/19 gaan pleiten voor, ivm gat in begroting ontstaan door onbenutte belastingcapaciteit conform begrotingsregels van het Rijk. Amstelveen werd gekort op gemeentefonds omdat Rijk OZB te laag vond. Overigens een mening die CDA vorige periode ook had en zelfs als eerste inbracht.
Wij willen lasten eerlijk verdelen, het laag houden van OZB is voordelig voor huiseigenaren, de korting op het gemeentefonds raakt iedereen.”

13 REACTIES

  • Neee, mevr. Jet Smit dit is zuiver haatzaaien en geen kwestie van een tikfoutje. U houdt zich gewoon niet aan artikel 1 van de Grondwet. Derhalve dient u uw functie ter beschikking te stellen of uw partij dient u te schorsen.
   Maar ja, bij de VVD lopen genoeg lui rond die er net zulk gedachtengoed op na houden op dit vlak als bij de PVV. Wel liberaal , maar je moet wel net zo zijn als wij anders rot je maar op!

  • Nee, een zeker deel van de VVD denkt echt zo bekrompen. Alles wat anders is , is bedreigend of socialistisch, zo niet communistisch.
   Zo ook alle moslima’s die een hoofddoek dragen worden onderdrukt 😂 en zijn voor de sharia. 😂
   Nou, mevrouwtje Smit , er zijn net zo veel verschil tussen moslima’s en moslima’s als bij christenen, al durf ik er heel wat om te verwedden dat u van het laatste ook niet veel weet.

 1. Als de Amstelveense VVD-fractievoorzitter Jet Smit op X had geschreven dat ‘de Joden’ in Europa de macht willen overnemen, dan was zij terecht meteen uit de partij gegooid. Dat heet meten met twee maten en wordt in die kringen heel gewoon gevonden.

 2. “Amstelveen is een van de 41 gemeenten die dit jaar meedoen aan de Week van Respect (6 t/m 12 november). De gemeente doet sinds 2019 mee aan de themaweek.”
  (Elders op dit weblog.)

  Zou het helpen als Jet Smit (VVD) eens naar zo’n bijeenkomst ging?

 3. Bij de VVD wordt voortdurend met twee maten gemeten. Regels zijn regels, maar alleen niet voor jezelf en je politieke vrinden. Iedereen moet belasting betalen, behalve de koning die net als oom Dagobert zwemt in het geld. Een minister van jusitie die niet eens rechten heeft gestudeerd. Een wethouder die een deal over ondertunneling van de A9 laat afketsen, zodat we voor 40 miljoen euro een open verkeersriool krijgen. Een informateur die denkt dat Omtzigt aan een functie elders geholpen moet worden. En ga zo maar door.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.