GroenLinks Amstelveen is er ontstemd over dat de partij, ondanks zetelwinst, opnieuw buiten het college van B&W is gehouden. Het steunt op een coalitie van VVD, D66 en Burgerbelangen (bbA). In de vorige speelde ook de PvdA een rol.

GroenLinks is de derde partij in de gemeenteraad en klom door de verkiezingen van vier naar vijf zetels, overigens de helft van het aantal dat de VVD (grootste fractie) nu heeft, die ook een zetel won. Volgens de lokale afdeling van de partij is de zetelwinst het gevolg van de tijdens de verkiezingen geventileerde boodschap dat er verandering moest komen in de gemeente. Overigens liftte zij lokaal mee op de landelijke partijwinst.

De partij, die van tevoren al aankondigde dat er een complete cultuuromslag op het raadhuis zou plaatsvinden als zij meedeed, zegt graag te hebben meegedaan in het nieuwe college. “Bijvoorbeeld om samen met VVD en D66 invulling te geven aan de klimaatdoelstellingen en de energietransitie”, aldus fractievoorzitter Martin Kortekaas. Doordat de twee liberale partijen alleen voor BBA kiezen, maken zij duidelijk vast te willen houden aan de macht en behoud van de lijn van de afgelopen vier jaar, constateert GroenLinks.

De belangrijkste reden voor die keuze is volgens de partij een programmatisch verschil. GroenLinks heeft vier jaar lang stevig oppositie gevoerd. De ‘groene’ verandering die de partij voorstaat is volgens haar niet waar de coalitiepartijen in mee willen. Dat is jammer, vindt Kortekaas. “In andere steden wordt nu juist gezocht naar een brede samenwerking en vinden partijen als VVD en GroenLinks elkaar in het besef dat we elkaar en de inwoners nodig hebben om de circulaire economie en de inclusieve samenleving inhoud te geven,” zegt hij.

Hoofdlijnen

De collegepartijen gaan een akkoord op hoofdlijnen sluiten. Daarbij zou er veel ruimte zijn om alle andere partijen te betrekken bij de uitwerking en invulling, meent GroenLinks. De partij zegt nu van die ruimte gebruik te maken en is voornemens weer vier jaar lang met hart en ziel oppositie te voeren ‘voor een groene en sociale politiek in Amstelveen’. Kortekaas: “Wij willen met de collegepartijen samenwerken waar dat mogelijk is en zoeken ook naar samenwerking met de andere oppositiepartijen. We blijven kiezen voor verandering in Amstelveen en betrekken daarbij alle inwoners die dat ook willen.”

4 REACTIES

  1. Als GL bij het college zou zijn gekomen, hadden al hun idealen in moeten leveren. Wat is nu eigenlijk de inbreng van D’66, PvdA ,bbA de laatste 4 jaar geweest. Het was één en al Raat van de VVD die de klok sloeg.

  2. Ook gezien de hoeveelheid van berichtgevingen over deze man, lijkt het wel alsof deze onderkoning en locoburgemeester het beleid in Amstelveen bepaalt. En dat zal ook wel zo zijn. Overal in de media wordt deze man geciteerd. Maar hij zit nog steeds niet in de Tweede Kamer. Gaat ook niet gebeuren, want teveel met zichzelf bezig, te weinig met zijn bevolking. Een VVD-er die prat gaat op zijn ‘status’. Binnen de VVD gemeenschap Amstelveen. Waarom wordt er telkens weer geciteerd vanuit zijn blog? Waren er geen andere wethouders? Oke, ja, die Brandes…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.