Een cursus over film in Europa onder leiding van Rudi de Boer begint dinsdag 13 september (19.30 uur) in Cinema Amstelveen aan het Stadsplein (ingang schouwburg). Op de eerste avond staat Frankrijk centraal in de cursus ‘Europese Cinema’.

De Boer vindt het naar zijn zeggen nogal vreemd films uit behoorlijk uiteenlopende landen op één hoop te gooien: een Spaanse film heeft een andere feel dan een Deense.

Vurig

Er bestaan veel vooroordelen over Europese films. De Spaanse cinema is vurig, net als het volk zelf. De Franse cinema is nogal intellectueel. Duitse cinema is hoe dan ook altijd verbonden aan De Tweede Wereldoorlog. Londen is vaak erg oververtegenwoordigd in Britse films. En Italiaanse cinema moet visueel toch vooral mooi zijn. Maar ook Nederlanders hebben de nodige vooroordelen, want zij vinden een film uit eigen land vaak bij voorbaat al slecht. Erg kort door de bocht allemaal, maar zijn deze vooroordelen niet een beetje waar?

Tijdens deze filmcursus zal de bios aan de hand van verschillende fragmenten per avond één of twee Europese filmlanden onder de loep nemen. Bestaat dé Europese film nu echt? Wellicht kunnen we straks voorzichtig conclusies trekken. Het cursusprogramma is als volgt.

Dinsdag 13 september: Frankrijk. 27 september: Groot Brittannië. 4 oktober: Duitsland. 11 oktober: Spanje & Italië. 25 oktober: Zweden & Denemarken. 1 november: Nederland. De cursus beslaat dis zes dinsdagavonden en wordt verzorgd door filmwetenschapper Rudi de Boer. De avonden zijn ook los te bezoeken. Bekijk het complete filmaanbod inclusief aanvangstijden op www.cinemaamstelveen.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.