De gemeente moet negen ton extra uit de algemene reserve halen voor de opvang van vluchtelingen en statushouders. Dat komt namelijk niet uit het werkbudget voor mensen uit Oekraïne, omdat de gemeente ook andere vluchtelingen wil helpen. Voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen is € 400.000, voor versnelde plaatsing van statushouders twee ton en voor tijdelijke verblijfsvoorzieningen van ‘bijzondere doelgroepen’ drie ton.

In de raad van 29 maart 2022 is ingestemd met een reservering ten laste van de algemene reserve voor een lokaal werkbudget Oekraïne van € 5 miljoen, inmiddels aangevuld tot € 15 miljoen.

Accommodatie

Tot heden zijn door het college voorstellen goedgekeurd met een volume van € 12,6 miljoen, voornamelijk aan accommodatiekosten voor bijna € 7 miljoen. De gemeente gaat ervan uit dat een fors deel door het Rijk wordt betaald, zodat zij er niet slechter voor komt te staan door de opvang van Oekraïners. “Dit betekent dat sprake is van voorfinanciering”, schrijven B&W aan de gemeenteraad. “De verwachting is dat het aangevraagde voorschot in het vierde kwartaal wordt uitbetaald.”

Vergoedingen

De vergoeding voor de extra kosten die gemeenten maken bestaat uit vele Rijksfinancieringsbronnen, waardoor het aanvragen van dekking lastiger wordt. De belangrijkste gelden komen via een normbedrag van € 100 per dag (voor kamerkosten, leefgeld, maaltijden, BTW-vergoeding, schoonmaak, uitvoeringskosten, inschrijving BRP, beveiliging en WA-verzekering). Het bedrag van € 100 wordt ook vergoed als de totale kosten lager zijn. Er zijn nu volgens de gemeente 440 opvangplekken.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de adviesbureaus Improven en AEF gevraagd een onderzoek in te stellen, waaraan Amstelveen meedeed, om de € 100 per dag te herijken.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.