Een boek over de geschiedenis van Bovenkerk met als titel ‘Bovenkerk in oude verhalen’ wordt op het zomerfeest van dat dorp ten doop gehouden. Dat is dus op 25 januari.

Er is een jaar lang aan gewerkt door oud-journalist Cor de Horde, die ooit voor het Amstelveens Weekblad werkte maar zijn hele leven in Bovenkerk woonde, en Frans Rosenberg. Intussen zocht René Boerlage ijverig naar beeldmateriaal.

Schillen

Rosenberg en de Horde zochten naar verhalen in onder andere oude archieven. “Het boek gaat over de oostkant en de schillenkar”, zegt Chris van den Helder, die zich als bestuurslid van de stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus onder meer met de bekende chocoladeactie inzette om fondsen voor herstel van de door brand verwoeste kerk.

Smit

Het boek gaat over herinneringen over Bovenkerk. Over de helden van toen en nu. In het verleden waren er veel winkels, onder meer twee uitstekende slagers, en een smederij (het verhaal daarover is terug te lezen in ‘het geheim van de smit’. En een lantaarnopsteker. “Zo is er een prachtig boek ontstaan voor het nageslacht over ons dorp”, zegt Van den Helder. Het bijzondere van Bovenkerk is dat het, hoewel er veel de laatste jaren werd bijgebouwd, de hechte dorpsgemeenschap bleef bestaan. Het eerste exemplaar van het boek wordt dan aan een bekende Bovenkerker overhandigd. Wie dat is wil men nog niet zeggen, maar de burgemeester woont inmiddels vlakbij de Urbanuskerk…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.