Om potentiële kopers te interesseren voor kavels op Middenwaard, om daarop ‘duurzame’ villa’s te bouwen, hield de gemeente woensdag een informatieavond. Twee presentaties achter elkaar eigenlijk, want over het tijdstip waarop het begon bleek de communicatie nogal warrig. Sommigen, onder wie de verslaggever van www.amstelveen.blog, kregen 19.30 uur door, anderen 18.30 uur of zoiets. Het gaat in elk geval om vijf kavels die in prijs variëren van € 732.875 tot € 1.25 miljoen.

Wie is geïnteresseerd, kan meedoen aan een loting. De inschrijftermijn begon woensdag en loopt tot 14 juni om 12.00 uur. Vier woensdag aangeboden kavels liggen op het zogenoemde ‘eiland’ op Middenwaard en een (het duurste) aan de Kostverlorenweg 19. Er komt er t.z.t. nog één op Het Eiland bij, maar later dit jaar, als meer duidelijk is over het totale bouwterrein (er moet enige logistieke ruimte blijven).

Energieneutraal

Wie ouder is dan achttien en kapitaalkrachtig kan dus proberen een kavel – variërend van 550 tot 1.053 vierkante meter – te bemachtigen. Daarna moet hij nog wel duurzame plannen hebben, waarbij in elk geval vijf thema’s gelden: Energieneutraal bouwen, duurzame grondstoffen en materialen gebruiken voor zijn stulpje, er een duurzaam bouwproces (ook qua afvalstoffen) op nahouden, aan klimaatadaptatie doen (groen, water en leefbaarheid) en mobiliteit. Veertien kavels zijn voor de bouw van vrijstaande woningen op Het Eiland zijn al in 2017 uitgegeven. Er komen er nu vijf bij, waarop in opdracht van particulieren grotere huizen kunnen worden gebouwd. De Middenwaard ligt tussen Groenelaan en Waardhuizen. Het zesde kavel, dat woensdag ook de revue passeerde aan de Kostverlorenweg ligt in het oosten, tussen bebouwde kom en de Amstel.

Een vertegenwoordiger van het regionale energieloket meldde intussen dat om er een beetje comfortabel te leven zo’n 22 á 24 zonnepanelen per huis nodig zijn.

Belangrijk

“Een bijzonder proces. Het is vrij uniek”, zei wethouder Floor Gordon, de duurzaamheidsverdedigster in het college van B&W. “Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk. Eisen daarvoor hanteren wij niet alleen bij de bouw door particulieren, maar ook bij de uitgifte van tenders voor projectontwikkelaars.” Maar zij gaf toe dat voor de bouw op de kavels alles een beetje anders gaat dan tot nu toe  de gewoonte was.

Omgekeerde wereld

Een van de geïnteresseerden constateerde dat het wel heel erg op een omgekeerde wereld lijkt. Anders koop de grond, kiest een architect en gaat in conclaaf met de gemeente over wat wel en niet kan, zei hij. Nu gaan de kavels naar de particulieren die volgens de gemeente van tevoren al de meest duurzame plannen hebben.

Inschrijving

De gemeente heeft qua duurzaamheid veel noten op haar zang. In elk geval wordt er (uiteraard) zonder gasaansluiting gebouwd, maar dat is normaal in een stad waar ook de bestaande bouw van die energiebron los moet.

Een potentiële koper moet eerst een schetsontwerp aan het beoordelingsteam van de gemeente voorleggen. En daarna het definitieve ontwerp. Wie wordt ingeschreven betaalt al vast € 500. Dat bedrag krijgt men terug als geen kavel wordt toegewezen. Overigens eist de gemeente wel een bankgarantie of een waarborgsom bij het aangaan van de koopovereenkomst.

 

 

 

1 REACTIE

 1. Dit project getuigt wel van de meest grootse decadentie die de bestuurskliek van Amstelveen er op na houdt. De woningnood in de soc woningbouw is voor starters in soc woningbouw opgelopen tot 15 jaar en voor doorstromers 25 jaar. Normale huizen met een huur tot €1200,— zijn nagenoeg niet te krijgen of het moeten hokken zijn van 35m2 en men placht koophuizen al goedkoop te noemen als ze onder de €365.000,— zijn.
  Autochtone Amstelveners van minima tot en met de middenklasse worden hier gewoon weggepest en aan de andere kant zet men de deur wijd open voor expats voor wie het ook steeds moeilijker begint te worden.
  Men is enkel bereid om wat te doen voor de mensen met veel poen. Dit zijn dan met name de VVD, D’66 en BbA die voor dit wanbeleid verantwoordelijk zijn. De rest sputtert wat tegen, op de SP na en soms GL en AVA maar zijn niet bereid om de kont tegen de krib te gooien, terwijl het ook hun kinderen en ouderen zijn die last hebben van deze kunstmatig in stand gehouden woningnood.
  Op ditzelfde stukje grond hadden ook appartementen , wat gewone rijtjeshuizen en misschien 2 villa’s kunnen staan waarmee dan 70 tot 80 huishoudens van diverse soort waren geholpen.
  Demografisch en sociaal heeft dit ook gevolgen. Vele jonge gezinnen wier ouders hier zitten ,kunnen hier ook niet meer wonen, zodat hele wijken zijn vergrijsd en de mantelzorg ook afneemt om van de sociale samenhang maar niet te spreken.
  Dit allemaal ter wille van de neo-liberale godsdienst . Nou klaar ben je er mee!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.