Nog dit jaar wordt de keuken van P60 gesloten en staan dance-events nauwelijks meer op het programma. Dat is het gevolg van een zogenoemde herijking van het beleid en volgens directeur Gerard Lohuis in lijn met coalitieakkoord dat VVD, PvdA en D66 sloten. Het popcentrum aan het Stadsplein blijft wel aan jongerenparticipatie en talentontwikkeling doen, met een relatief kleine staf van acht fte’s en tachtig (vooral jonge) vrijwilligers. De rookruimte in P60 wordt dit jaar volgens Lohuis gesloten, waarna rokers naar buiten moeten en centrum alles gaat doen om overlast voor bewoners van het Stadsplein te voorkomen.

Gerard Lohuis

De koersverandering bij P60 is gebaseerd op publieksonderzoek en geeft onder meer antwoord op vragen van D66, VVD en CDA. Die fracties vonden eigenlijk dat er te weinig bezoekers naar P60 komen naar de gesubsidieerde instelling, willen weten hoeveel Amstelveners er bij zijn en oordelen dat een rookruimte niet past bij een Rookvrije stad. Ook vinden de vragenstellers dat P60 zich niet op een nichemarkt zou moeten richten. Maar daar denkt Lohuis toch anders over, omdat de muziekmarkt drastisch is veranderd.

Niche

‘Artiesten hebben een marketing strategie waarbij keuzes worden gemaakt waar ze wel en niet optreden.  P60 ligt naast groot en hip Amsterdam, waardoor veel publiek ‘weglekt’. Bekendere artiesten kiezen er liever voor om eerst op grotere podia in Amsterdam en de rest van het land op te treden. Later volgen de middelgrote podia en uiteindelijk, vaak pas na enkele jaren, treedt men ook op bij podia als P60’, zegt de directeur. ‘Daardoor, maar ook door de output afspraken met de Gemeente Amstelveen – betreffende aantal (jeugd) voorstellingen, workshops en talentontwikkeling voor een brede groep – bleef een niche programmering over.’

Lokale markt

Herbert Raat

Maar ja, die nichemarkt is op termijn niet levensvatbaar. Daarom liet P60, dankzij een Europese subsidie, een onafhankelijk publieksonderzoek doen (april 2018). De conclusie daarvan was dat P60 zich moet focussen op jong volwassenen (18-30 jaar) en muziek liefhebbers (30-65 jaar) uit Amstelveen. Ook was het advies minder, maar beter te programmeren door te kiezen voor muziek stromingen die het goed doen in Amstelveen.

Die lokale markt sluit ook aan bij wat cultuurwethouder Herbert Raat wil. Die wil de outputafspraken wel aanpassen, mits  P60 een ‘meer plaatselijke’ vernieuwingsslag uitvoert. Het popodium zou dan ook financieel gezond kunnen worden. Over een éénmalige bijdrage om de koers in dat opzicht te veranderen, is volgens Lohuis overleg net de gemeente gaande.

Rendabel

Op basis een (tweede) extern onderzoek naar vernieuwingsslag stopt P60 met niet rendabele activiteiten, waaronder dus de keuken en het grootste deel van de dance-events vallen. Omdat de herijking op koers ligt verwacht P60 dit jaar een positief exploitatie resultaat te boeken.

2 REACTIES

  1. De rokers van P60 zullen bij nat weer hun toevlucht zoeken onder de luifel van Bieb/Venstra. Laat wethouder Raat die plek nu juist aangewezen hebben als ‘rookvrije zone’.. Gelukkig voor de rokers houdt Raat niet van handhaving.

    Het ‘beperken van overlast voor bewoners van het Stadsplein’ is zo’n ritueel vrijblijvend praatje dat geen enkele verplichting inhoudt en waarop wij dus niemand kunnen aanspreken.

  2. Voor de krasse knarren kun je toch ook veel oude bands uitnodigen of tribute to bandjes van 40 á 50 jaar terug.
    Ik denk aan Massada, Brainbox, George Baker, Bintangs, bluesbands uit-binnen en buitenland, funk, soul , jazz , Hollandse avonden verzorgd door mensen uit het schnabbelcircuit enz. , desnoods gecombineerd met een bingo, als de tent maar vol zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.