Foto: amstelveenweb.com

“Feest van de poëzie”, noemde Stadsdichter Matthijs den Hollander het. Waarna een uur lang gedichten (al dan niet tot verzen verwerkt) het publiek om de oren vlogen. In het goed gevulde cultuur- en ontmoetingscentrum ANNA, de voormalige St. Annakerk aan de Amsterdamseweg, vond vrijdag de presentatie plaats van de dichtbundel ‘Een Amstelveengevoel’ van Koos Hagen, de vorige en eerste Stadsdichter. Die 25e mei wordt sinds vorig jaar als de verjaardag van Amstelveen beschouwd, omdat op dezelfde datum in 1399 Coen van Oosterwijk ambachtsheer van Nieuwer-Amstel werd. 

Over wat er sindsdien is gebeurd gaan de gedichten in de bundel, waarvan het  eerste exemplaar werd door Hagen werd uitgereikt aan de lokale historicus P. van Schaik van de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA), die overigens de tamtam vorig jaar over de in Museum Jan van der Togt geëxposeerde aan Van Oosterwijk gegeven akte nogal overdreven vond. De vereniging kende het document, die als een unieke vondst werd gepresenteerd al lang. Bovendien verscheen in de zestiger jaren van de vorige eeuw een in opdracht van de gemeente geschreven boek over ‘1000 jaar historie’ van Amstelveen. Maar ja, belust op publiciteit, hadden blijkbaar noch directeur Heleen van Ketwich Verschuur van het museum noch de organisatoren er omheen even met VHA gebeld.

De in het museum aan de Dorpsstraat tentoongestelde akte, allang bij de enige historische vereniging in Amstelveen bekend, was de oorzaak van Hagens bundel. Hij werd door die akte geraakt, zei Den Hollander. Waarna een uur lang een programma volgde met Hagens als dichter en soms als zanger van onder meer de Amstelveenblues. Sommige van zijn gedichten waren tot liederen gemaakt door Bjorn van Rozen, die ze –  zichzelf begeleidend op elektronische piano, mondharmonica of gitaar – ook ten gehore bracht. En Jacobine van den Hoek, columniste van het Amstelveens Nieuwsblad, kwam met een door haar voorgelezen column over de historie ook aan het woord.

Reclamespot

Door de bank genomen werd het een reclamespot voor Amstelveen, waarin Hagen vooral het ‘minderwaardigheidscomplex’ van de Amstelvener ten opzichte van hoofdstad Amsterdam hekelde. Als voormalig stadsdichter had hij uiterst spaarzaam wel kritiek geuit op de gemeente, maar in doorsnee was hij naar zijn zeggen positief gebleven.

Een kritisch vers van Ivo de Wijs had hij gewijzigd. “Wie geluk aan voorspoed sparen / vindt men vaak in Amstelveen’, vond Hagen. Het is overigens precies waar linkse partijen zich over opwinden: Alleen met voorspoed kan men in Amstelveen terecht om geluk te vinden, zeggen zij. Het met foto’s verluchtigde boek weerkaatst in feite de geschiedenis van de gemeente in dichtvorm. Het boek is verkrijgbaar bij Venstra en kon in ANNA uiteraard gesigneerd worden gekocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.