De coalitie (VVD, D66 en PvdA) juicht toe dat de gemeenteraad vorige week unaniem akkoord ging met de plannen voor de overkapping van de A9 bij het Stadshart en de directe omgeving daarvan.

Maar na de enorme kaalslag van bomen en de plannen voor een mooier Stadshart is men er nog lang niet, volgens de drie partijen. In een motie riep de coalitie, met steun van ChristenUnie en Lijst Höcker, de wethouder op vooral te luisteren naar de omgeving en andere belanghebbenden.

Geen detailplannen

Doordat de A9 ter hoogte van het Stadshart verdiept komt te liggen, onder een overkapping van zo’n 250 meter, komt er veel ruimte vrij. Aan de Noordkant wordt het busstation opgeknapt, komt er een bioscoop van Pathé en is er ruimte voor een nieuwe landmark, ‘Het Baken’. Maar hoe dat er uit moet gaan zien, is allerminst duidelijk. Hetzelfde geldt voor ontwikkelingen aan de Zuidkant van de A9, zeg  maar aan de Ouderkerkerlaan. PvdA-raadslid Arnout van den Bosch vindt dat op dit moment geen probleem.  “Logisch dat nog niet alle plannen tot in detail klaar zijn,”, zegt hij.  Maar hij vindt ook dat onduidelijkheid tot onrust bij buurtbewoners en andere belanghebbenden leidt. “En hun steun is juist superbelangrijk is voor het succes van het project”, vindt hij, in het geval van projecten als De Zwarte Kat uit een geheel ander vaatje tappend. In het Stadshart moet men volgens hem wel met de bewoners praten. “Echt luisteren naar wat Amstelveners belangrijk vinden voor dit gebied.”

Te groot

De VVD maakt zich zorgen over de kant van de Ouderkerkerlaan. Daar tekenen projectontwikkelaars nu al mooie plaatjes van grote gebouwen voor. Maar dat gaat VVD-raadslid Paul Feenstra kennelijk te ver. “Geen hoogbouw aan de zuidzijde van het stadshart en zorgvuldig overleg met omwonenden”, zegt hij. “Nu duidelijke kaders stellen moet verrassingen later voorkomen.”

En D66-raadslid Youssef Ben Idder vindt dat er in het Stadshart ook ‘betaalbare woningen’ mpeten komen. “Door de krapte op de betaalbare woningbouw voorraad is het voor veel Amstelveners onhaalbaar een woning te kopen. Het zorgvuldig uitwerken van de plannen en rekening houden met belanghebbenden is hierbij essentieel”, luidt zijn weinig zeggende commentaar.

Foto vlnr: Feenstra, Van den Bosch en Idder.

4 REACTIES

 1. “Geen hoogbouw aan de zuidkant van de A9”aldus de hr Feenstra van de VVD.” Maar wel zorgvuldig overleg met de omwonenden.” Terwijl al op de plaats van de oude Mercedesgarage al een torenhoog betongedrocht gepland staat. Dat overleg had de hr. Feenstra zeker ook toen het ging over de Zwarte Kat. Ook leuk dat de hr. Ben Ydder van D66 nog meende iets te moeten brabbelen over betaalbare woningen. Of zijn partij daar in het verleden zich ooit iets daarvan heeft aangetrokken.
  Zo maakt men door het optreden van deze twee clowns van de hele raad toch een stel schertsfiguren. Wat een poppenkast ,alsof burgers een stel kleuters zijn.

  • Tja dit soort acties en loze kreten van politieke partijen, meestal coalitie partijen, kan je verwachten als er over negen maanden gemeenteraadsverkiezingen zijn. En dit is nog maar het begin. De komende periode kun je wachten op nog veel meer stroop op de mond smeren door potentiele gemeenteraadsleden die alleen maar uit zijn op een zeteltje om vervolgens vier jaar lang keurig mee in de pas te lopen met hetgeen B&W besluit.

   • Waren het meestal nog maar coalitiepartijen! Wat denkt u van het CDA, AVA, en CU, waarvan Nr 2 en 3 van alles hebben beloofd aan hun kiezers, maar in 90% van de gevallen doodleuk met de coalitie meestemden. Meerderheid behalen kon dan wel niet, maar een wat principiëlere houding zou toch wel prettig zijn geweest. Over de houding van de PvdA zullen we dan maar helemaal zwijgen, die hun kroonjuweel volkshuisvesting doodleuk hebben ingeleverd voor het pluche. Dan zit ik me nog één ding af te vragen. Wat is eigenlijk lokaal het verschil tussen tussen D66 en de VVD? Ik ben blijkbaar heel dom, maar ik zie het niet.

 2. Ik woon nu zo’n 12 jaar in het Stadshart, maar in al die tijd heb ik de wethouder Stadshart nooit zien luisteren naar de bewoners ervan. Of hij wel eens de foto’s bekijkt die ik vrijwel dagelijks in het Stadshart maak, weet ik niet. Hij heeft er in ieder geval nooit op gereageerd.

  https://start.me/p/1kGqgL/stadsplein

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.