Van 12 juni tot en met 12 augustus wijdt Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat 50 een tentoonstelling aan het werk van Aad Donker. Aanleiding is de nieuwe roman van Eva Posthuma de Boer ‘En het wonder ben jij’, geïnspireerd op het leven van Aad Donker. Samen met diens oudste broer Gijs maakte zij een selectie uit de honderden zelfportretten die Aad Donker schilderde.

Aad Donker (1967 – 1998) verwierf begin jaren negentig met zijn broers Gijs en Justus bekendheid als lid van het kunstenaarscollectief After Nature, waartoe ook Peter Klashorst, Jurriaan van Hall, Bart Domburg en Ernst Voss behoorden. Ze vonden hun inspiratie in de natuur en het expressionisme en gooiden vooral hoge ogen met live performances, waarbij ze te midden van publiek grote doeken schilderden.

In 1994 werkte After Nature een paar maanden in een galerie in New York. Daar ontmoette Aad Donker zijn grote liefde, de Amerikaanse Amy, dochter van een van de rijkste kunstverzamelaars van dat moment. Toen de turbulente relatie met Amy strandde, verloor Aad de grip op zijn leven. Op 31-jarige leeftijd pleegde hij zelfmoord.

Aad Donker documenteerde zijn leven in de vorm van vele dagboeken, brieven en ontelbare zelfportretten. Daarmee liet hij een rijk archief achter dat door Stichting Aad Donker voor deze tentoonstelling is opengesteld.

 

Museum Jan van der Togt is wekelijks open van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegangsprijs € 10 (kinderen tot 12 jaar en houders van Museum- of Rembrandkaart of ICOM gratis).

www.jvdtogt.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.