Harmen van der Steenhoven

Hoewel tijdens de presentatie van de dichtbundel ‘Een Amstelveengevoel’ van Koos Hagen de lofzangen niet van de lucht waren, blijkt Amstelveen gewoon tot de onveiligste gemeenten van Nederland te behoren. Op de misdaadmeter van het Algemeen Dagblad is zij van de 99ste naar de 42ste plaats gegaan.

Natuurlijk maken alle tien partijen in de gemeenteraad zich daar zorgen over. Maar D66 doet alsof die fractie de enige is, zegt ‘geschrokken’ te zijn en wijdt er een persbericht aan. De democraten vinden dat B&W nu maar eens wat moeten gaan doen om het in Amstelveen veiliger te maken. Een klaagzang die trouwens al jaren klinkt, maar blijkbaar geen enkel resultaat heeft.

Het gaat bij die misdaad vooral om woninginbraken, waar deze stad een abonnement op schijnt te hebben. Elke dag is het raak. Opnieuw werd in het coalitieprogramma en verhoogde inzet ertegen aangekondigd, maar dat is ook niet meer dan herhaling van een oud lied.

Concreet

Er moet volgens D66 binnen 100 dagen een actieplan liggen waarin concreet uitgewerkt staat hoe het aantal inbraken wordt verminderd. In het coalitieakkoord worden preventiemaatregelen en meer inzet van politie en gemeentelijke handhavers genoemd. Maar ja, die laatsten houden zich voornamelijk met fout parkeren bezig (bij mijn flat aan Bankras zie ik ze enkele maken per dag bonnen schrijven, zodat je van goeden huize moet komen als je ontsnapt) en de politie zegt doorgaans te weinig capaciteit te hebben om er echt tegenaan te gaan. Maar D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven hamert maar weer eens op het aambeeld. Er moet nu snel wat gebeuren, zegt hij menige politieke voorganger na. Zijn  fractie kondigt aan er in een commissievergadering met het college van B&W, waartoe zij trouwens zelf behoort, te gaan praten.

Intussen is volgens de Atlas voor gemeenten Amstelveen nog altijd de veiligste middelgrote gemeente van Nederland. Alleen wordt er gejat al de raven dus, maar volgens de Atlas is wie daar op let blijkbaar een kniesoor. Nu zijn er leugens, grote leugens en statistieken. En het AD heeft met de kwaliteitsmeter voor haring natuurlijk ook niet al te best werk geleverd…

 

20 REACTIES

 1. Het raadplegen en beoordelen van bronnen lijkt inderdaad geen sterk punt van D66. Dat bleek al wel toen ze tijdens de campagne met lokwoningen kwamen aanzetten, want dat zou zeer succesvol zijn. Een paar seconden googelen leerde het tegendeel.

  • Ach dit soort tromgeroffel doet het altijd wel bij de mensen , enkel je hoort nooit inhoud bij “ we moeten er iets aan doen.” Leuk voor de bühne .

 2. D’66 heeft vaak patent op de bühne , maar doet in de praktijk iets anders of pronkt met de veren van anderen. Enkele voorbeelden!
  Onderwijsbeleid van Maaike en transparantie. Re-integratie van mensen met een beperking.
  Vestigingsbeleid buitenlandse bedrijven. Die IS met 50 fte moet er nog komen. Op het gebied van cultuur de verliezen van Cobra en een giga- drol .Enz enz.
  Tot dusver de zegeningen die D’66 ons gebracht heeft.

 3. De meeste inbraken vonden plaats in de donkere maanden. In december sloegen inbrekers in Amstelveen liefst 57 keer toe. (Bron: AD 25/5 jl).

  Ik kan mij niet herinneren dat het gemeentebestuur tijdens die inbraakgolf alarm heeft geslagen en de inwoners dmv publicaties heeft gewaarschuwd om extra op te letten en maatregelen te nemen.

  Burgemeester Eenhoorn heeft het nu in interviews over ‘een zorgelijke ontwikkeling’, maar wat hebben hij en de wethouder Handhaving er toen tegen gedáán?

 4. In december in februari wordt op de website vd gemeente alleen melding gemaakt van auto-inbraken, met het advies om waardevolle spullen dus niet in de auro te katen liggen. Geen woord over een golf van inbraken in huizen, waarover de burgemeester zich nu in interviews verontrust toont.

  • Correctie: .. met het advies om waardevolle spullen dus niet in de auto te laten liggen.

   Toevoeging: Een half jaar later is de burgemeester alsnog verontrust door de vele woninginbraken in de winter door forenzende Chileense criminelen. Van enige ‘radicale transparantie’ (dixit Eenhoorn) van het gemeentebestuur was toen geen sprake.

  • Misschien moet je ook eens de berichten lezen die je beweringen ontkrachten. Dat is misschien even wennen voor je, maar ik geef de hoop niet op dat je voor rede vatbaar wordt.

   • Ik deed wat jij mij opdroeg en toch is het weer niet goed. Voorzover ik weet heeft het gemeentebestuur de bewoners destijds niet duidelijk en dringend gewaarschuwd voor de golf van woninginbraken. Het is niet onredelijk om daarop te wijzen. Volgende keer beter.

 5. Reageren op dit forum heeft eigenlijk geen zin, want op de voorpagina en bij inhoudsopgaven wordt niet (meer) verwezen naar de recente reacties. Op die manier is ook niet meer te zien over welke onderwerpen wordt gediscussieerd.

  Ondanks het onmiskenbare belang van openbare discussies over politieke en maatschappelijke kwesties hebben tegenstanders van vrije meningsuiting door betrokken burgers gewonnen.

  Er moet nu echt een openbaar forum voor lokaal pubkiek debat komen.

  • ‘Reageren op dit forum heeft eigenlijk geen zin’. Doe dat dan niet. U hebt het al dikwijls gezegd. En ja, wat er MOET gebeuren in de stad weet u natuurlijk als geen ander. Echt jammer dat vrijwel niemand naar u luistert….

   • Helaas heer Bos luister ik wel naar @App. Ben overigens een onafhankelijk denker en bezie iedere bijdrage op haar verdienste, waar ik het wel of niet mee eens ben. Maar u kunt toch ook niet ontkennen, dat er nauwelijks meer onafhankelijke gemeentepolitiek bestaat? En wat er moet gebeuren in de stad, daar kan iedere individuele burger een andere mening over hebben en ieders mening is de moeite waard. Zo kan discussie ontstaan.

     • ‘onafhankelijk denker’? Alles na papegaaien van App en de extreem linkse pers?

      Daarnaast heb ik nog nooit iets opbouwends gehoord van jullie over hoe het reilen en zeilen wel beter zou kunnen.

 6. Uw weblog is de enige plek waar burgers kunnen reageren. Sinds kort verwijst u daar echter niet meer naar. Wellicht bent u gezwicht voor de druk vanuit uw omgeving waar u wel vaker naar verwees. Kritiek en tegenspraak worden nu eenmaal weinig gewaardeerd door politiek, bestuurlijk, ambtelijk en journalistiek Amstelveen.

  Er is helaas geen goed alternatief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.