Op het gevaar af van een populistische ‘eigen volk eerst’-houding te worden beschuldigd, moet mij toch van het hart dat Amstelveen allang niet meer de gemeente van vroeger is. Dat 21% een buitenlandse afkomst heeft, juicht men toe op het raadhuis, waar trouwens een enorm zwak voor citymarketing bestaat, zeg maar reclame om dit dorp te laten opstomen in de vaart der volkeren. Het is een internationale stad, hoor ik voortdurend van de lokale overheid. Dat kan zo wezen maar het vergt toch een wel erg buitenlandse preferentie als je in je eigen woonplaats zo ongeveer alle talen hoort, behalve Nederlands.

Iemand zei in het eerste artikel van een door de gemeente, via het Mediafonds, betaalde serie over de veelkleurige Amstelveense samenleving dat zij zich in het winkelcentrum Stadshart in het buitenland waande.

ISA

Zo ver hoef ik niet te lopen. In mijn ooit door Amstelveners bewoonde flatgebouw spreekt men nu een wirwar van talen, zodat het een soort verademing is als ik een Nederlander tegenkom, wat zelden gebeurt. Ik weet niet wie mijn buren zijn, want de belegger verhuurt telkens aan anderen. Ach, ik begrijp het wel, die mensen hebben niets met mij te maken. Alleen met de International School of Amsterdam (ISA) aan de Sportlaan, waar die de Amstelveense sportvelden doet inkrimpen. En ‘housing’ firma’s verspreiden folders om de laatste Nederlanders over te halen hun flat aan hen te verkopen of die te verhuren.

Goedbedoeld

Het is even goedbedoeld als krankzinnig dat onze lokale overheid nog steeds gelooft in een soort verbinding tussen de 139 nationaliteiten. Maar die smeltkroes is ondenkbaar, daarvoor verschillen de culturen teveel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat die 139 nationaliteiten elk hun eigen cultuur meeslepen en daarin het liefst blijven. Er zijn organisaties die Amstelveners proberen voor andere landswijzen te laten knielen, kennelijk in de hoop dat er van de Nederlandse niks overblijft en niet om buitenlanders dáártoe over te halen. Het laatste lijkt mij ook onbegonnen werk. Het doet mij denken aan Lloret de Mar in Spanje, waar ik op een affiche zo ongeveer zestig voetbalwedstrijden zag aangekondigd, allemaal Nederlands. Een team van Almere speelde tegen dat van Hoogeveen, bijvoorbeeld, en Castricum tegen Alkmaar. Na het toernooi kon men in horeca-etablissementen terecht: Een complete straat in Nederlandse handen, waarvan ‘Friet van Piet’ mij bijbleef. Ook herinner ik mij nog de zondagmorgen in een kerkdienst, waar ik het wonder beleefde dat ik er Spaans hoorde praten, want tot dan was ik in het Nederlands of Engels aangesproken. Het toerisme, waarop Amstelveen kennelijk uit is, eist zijn tol. Maar ook in de VS en Canada heeft men Nederlandse clubs, ter bescherming van de cultuur uit ons land.

Overkant

Met die 138 andere nationaliteiten lijkt het mij door de bank genomen niet anders. Wij hebben een zogenaamd Diwali Festival op het Stadsplein, maar daar konen voornamelijk mensen uit India, plus natuurlijk een verdwaalde Nederlander, die steevast een bestuurslid van een der de betreffende cultuur propagerende organisaties blijkt te zijn. Als ik naar de overkant van mijn straat kijk, zij de twee vaderlanders daar de enigen die er wonen. De rest is verhuurd aan alle mogelijke buitenlanders. In mijn eigen flatgebouw ruik ik allerlei geuren van tot de onderscheiden culturen behorende gerechten.

Los zand

Mijn oud-collega Frits Suèr meldde in het al genoemde artikel dat hij Amstelveen tegenwoordig een ‘los zand gemeente’ noemt. Ik ben het met hem eens. Er is weinig van de verbinding te merken die het gemeentebestuur volhoudt te zien. Het kan niet anders, wil het de intocht van expats en asielzoekers stimuleren. Die laatste worden haar opgedrongen, de eersten zoekt zij zelf. Decennia geleden waarschuwde een PPR-raadslid dat het stimuleren van internationale bedrijven veel later voor extra druk op de woningmarkt zou zorgen. Hij heeft gelijk gehad. Maar je wilt nu eenmaal een internationale stad zijn of niet. En dat wil de gemeente. En die denkt nog steeds dat buitenlanders Amstelveners worden. Terwijl het voor hen slechts een slaapplaats is. Meer niet.

10 COMMENTS

 1. Sja , heer Bos de tijden veranderen. En dat als los zand naast elkaar heen leven doen Nederlanders onder elkaar ook sinds de meeste vrouwen zijn gaan werken.
  In het arbeidersbuurtje waar ik opgroeide 50 jaar terug ,had je ook al allerlei verschillende groepen , die hoofdzakelijk met elkaar omgingen. Je had toen de Amsterdammers, de noorderlingen en nog wat andere kleinere groepjes.
  Woningnood was er toen ook, zelfs veel erger! Je moest toen getrouwd zijn en minimaal 1 kind hebben ,wilde je in aanmerking komen voor woonruimte.
  De regering toen probeerde toen daar wel wat aan te doen in tegenstelling tot nu, want nu zoekt men de oplossing in de markt.
  Wat die buitenlanders betreft? Welke Nederlander heeft geen buitenlanders in de familie of heeft familie die zelf is geëmigreerd of tijdelijk in het buitenland heeft gewoond. Ikzelf heb een Belgische grootmoeder en een Pools/Duitse grootvader en op dit moment heb ik aangetrouwde familie uit Iran, Thailand , VS, Turkije en Griekenland. Het is nu eenmaal een gegeven als de economie bloeit er altijd veel immigranten zijn.
  Overigens is Amstelveen altijd een slaapstad/dorp geweest. Voor hun vermaak gingen ze meestal naar andere plaatsen toe.
  En wat dat eten betreft. Er zijn nog maar weinig Nederlanders, die alleen maar aardappelen, draadjesvlees/bal gehakt en groente eten.😂 Kijk maar naar de hier aanwezige horeca. Kent u een echt Nederlands restaurant waar de Hollandse pot wordt geserveerd.
  Maw wij zijn ook veranderd.
  Niettegenstaande dat, zijn er inderdaad gemeenschappen die zich wel erg afzonderen van de Nederlandse maatschappij en ook totaal geen moeite doen om met Nederlanders om te gaan. Dat Diwali vind ik een goed voorbeeld daarvan. Ik ben er zelf 2 keer geweest. Ik geloof dat ik de enige Nederlander was. Aan de andere kant doen wij ook geen zak moeite. We spreken ze gewoon in het Engels aan. Een kleine inburgeringscursus Nederlandse gewoontes zou geen kwaad kunnen.
  Wat ik wel een geslaagd voorbeeld vind is dat kersenbloesemgebeuren van de Japanners in het bos. En in het verleden die open dagen op het Stadshart , waar je met allerlei aspecten van cultuur kon kennis maken.
  Overigens gaan er een heleboel expatkinderen gewoon naar een Nederlandse school, want al die andere scholen zijn toch wel erg duur. Van al mijn volwassen expatleerlingen die ik Nederlandse conversatie heb gegeven , was er maar 1 die 1 kind had die op de Engelse school in Amsterdam had gezeten.

  • Toevoeging. In tegenstelling tot wat ik in het verleden heb beweerd, mogen ze van mij die subsidie voor Diwali gewoon afschaffen, omdat het een feest voor onder elkaar is en niet met alle Amstelveners.

 2. Goed artikel heer Bos. Alsof wij in hetzelfde flatgebouw wonen. Maakt bij mij (als geboren en getogen Amstelvener) gevoelens los waardoor ik verdrietig word dat ik in deze gemeente ben blijven hangen. Gezien mijn leeftijd is het nu helaas “vluchten kan niet meer”. Onze gekozen lokale vertegenwoordigers (gemotiveerd door enkel eigen belang) zal het allemaal worst zijn. Van eens een dorp en geprezen als ‘groene gemeente’, zitten wij nu gevangen in een volgeplempt ‘expat paradijs’ waar alleen nog rekening wordt gehouden met tijdelijke inwoners met een niet geïntegreerde (lees onaangepaste) mentaliteit en een groepje zeer welgestelde stadsvilla’s, bewoners. Bijna geen groen meer over, geflipt Hudson Bay project, onoverzichtelijke infra structuur, uitgekleed openbaar vervoer, woningnood voor onze jeugd en een winkelcentrum met een pindakaas winkel (dit laatste zegt al genoeg). Om nu nog verder te groeien moeten er van onze raadsleden en de project ontwikkelaars, weer extreem hoge flats bijkomen. Misschien een goed idee om nu ook gelijk maar de middenpolder en onze heemparken vol te bouwen voor het ‘goede doel’ (met nog meer internationale scholen) dat ons zoveel welvaart schijnt te geven.

  • Een klaagzang van oude mannen die terugverlangen naar “de goede oude tijd” die nooit geweest is. De oude mannen die zijn voor;” Ik eerst en dan de anderen! “ Tuurlijk zijn al die expats niet altijd leuk, maar we verdienen er ook aan en goed ook! Het is inderdaad waar dat de gemeente zich als een slaaf opstelt tov de mensen die wat meer centen hebben en geen zak doet voor de rest. Dus oude mannen probeer de zaken eens wat meer genuanceerder te bekijken en niet alleen vanuit uw eigen bekrompen wereldje. Groeten van een andere oude man.

   • Ik wens je veel buren als in mijn omgeving ! Terugverlangen naar echte buren waarmee je tenminste kunt samenleven is inderdaad iets waarnaar ik terug verlang. Mag dat? Legt u eens uit waaraan de expats zoveel bijdragen. Deze bekrompen geest ziet dat niet …..

    • Ja Frank, leg dat eens uit over die expats. In de afgelopen jaren heb je namelijk alleen maar lopen klagen over alle vermeende (belasting)voordelen die expats hebben en nu stel je dat we er goed aan verdienen.

    • @ Not happy. Dat echte samenleven kan ik mij ook niet herinneren van vroeger. In mijn buurtje woonde alleen maar jonge gezinnen met allemaal jonge kinderen, die natuurlijk vaak ruzie kregen. Wat voor een stel moeders weer aanleiding was om ruzie te gaan maken met andere moeders, want hun “ goud” doet dat natuurlijk niet!
     En nogmaals denkt u dat moderne Nederlanders waarvan zowel man als vrouw volledig werken veel bijdragen aan de sociale cohesie? Ik denk net zo weinig als die expats.
     Vroeger was het ook gewoon netjes als je ergens nieuw kwam wonen , je je eventjes ging voor stellen of de buren uitnodigde voor een kort bezoekje. Ik heb dat 10 jaar geleden nog gedaan bij al mijn buren op de trap, allemaal Nederlanders. Ze keken je met grote ogen aan en daar waren ook oudere mensen bij.

  • Frank schrijft eerst dat buitenlanders zich wel erg afzonderen van de Nederlandse maatschappij en ook totaal geen moeite doen om met Nederlanders om te gaan. Vervolgens noemt hij ‘Not Happy’ (die zich over hetzelfde beklaagt) een ‘oude man die terugverlangt naar “de goede oude tijd” die nooit geweest is’.

   • Ik probeerde een wat genuanceerd beeld te schetsen, maar blijkbaar kunnen de meeste reageerders enkel in tegenstellingen denken, hetgeen natuurlijk niet de waarheid is, overigens daarmee in het achterhoofd houdende dat ik die natuurlijk ook niet in pacht heb.

 3. Het is inderdaad onbegrijpelijk dat het Diwali festival door de gemeente gesubsidieerd wordt. Daarmee is geen enkel maatschappelijk belang gediend. Het is een eet- en drinkevenement dat niets bijdraagt aan de integratie van in Nederland wonende Indiërs die vrijwel de enige bezoekers zijn. Zij verdienen zelf genoeg en genieten bovendien een aanzienlijk fiscaal voordeel op hun in Nederland verdiende inkomen.

  Het is een beter idee om een Holland Festival te organiseren voor alle in Amstelveen wonende buitenlanders zodat die na terugkeer in hun land tenminste kunnen vertellen waar zij geweest zijn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.