Ook weer strikt geheim voor de media spraken maandag of dinsdag (de gemeente spreekt over dinsdag 3 april, die niet bestaat)  Amstelveners volgens een gemeentelijk persbericht in P60 met elkaar over discriminatie. Het heette ‘stadsgesprek’, maar de 55 deelnemers waren er bij door loting. Volgens de gemeente mag men alleen media discrimineren.

Natuurlijk waren de wethouders Floor Gordon en Marijn van Ballegooijen er om het gemeentelijke ‘inclusie-beleid’ toe te lichten, waarmee beiden zich bezig houden.

Stellingen

Discriminatie is moeilijk in cijfers te vatten, vond Van Ballegooijen. “Daarom horen we graag van onze inwoners zelf wat hun ervaringen zijn.”  En Gordon benadrukte het belang van een open gesprek over discriminatie. Ze zei volgens de gemeente uit eigen ervaring te weten dat discriminatie nog steeds voorkomt in de samenleving.

De aanwezigen voerden het gesprek aan de hand van door de gemeente bedachte stellingen. Onder meer werd hen gevraagd of ze zich wel eens gediscrimineerd hadden gevoeld, wat ongeveer de helft bevestigend beantwoorde, en hoe het leven is in de internationale stad Amstelveen.

Transpersoon

Men de denkt al snel aan huidskleur, maar en bestaan ook andere vormen van discriminatie, vond Van Ballegooijen. Hij noemde een transpersoon, iemand die zwaar of ongewenst kinderloos is en een bejaarde met weinig digitale vaardigheid.

Weerbaarheid

Soms is een andere behandeling of het uitsluiten van mensen op basis van persoonlijke kenmerken duidelijk, zou volgens de gemeente in de meeting zijn gezegd. Volgens Gordon hebben de aanwezigen persoonlijke ervaringen gedeeld, die hen soms het gevoel gaven er niet bij te horen of niet volwaardig mee te doen. “Weerbaarheid, een sterke eigen identiteit en de steun van familie of vrienden bleken echter een sterk wapen tegen discriminatie.”

Het is volgens haar niet makkelijk een persoonlijke verhaal te vertellen in een groep onbekenden. “Je weet immers niet hoe erop zal worden gereageerd. Toch is het belangrijk dat we ons blijven uitspreken en in gesprek komen met elkaar. Dat is hier gebeurd en stemt mij hoopvol voor de toekomst.”

Diversiteit

Het stadsgesprek dient volgens de gemeente als belangrijke input voor haar nieuwe Diversiteitsagenda. die in najaar wordt verwacht. Het daarin vastgelegde beleid van de coalitie heeft tot doel ‘Amstelveen een stad te maken waarin meer mensen mee kunnen doen en zich geaccepteerd voelen.’ Inclusie en toegankelijkheid zijn volgens Gordon en Van Ballegooijen belangrijke uitgangspunten.

1 REACTIE

  1. Wat een bull💩allemaal! De gemeente loopt zelf voorop met maatschappelijke discriminatie. De rode loper wordt uitgelegd voor expats, terwijl de eigen ingezetenen die het toevallig wat minder hebben. ( maar wel werken) 17 jaar mogen wachten en mocht je helemaal onderaan bungelen, je dan kans loopt om naar Zeeuws Vlaanderen gedeporteerd te worden.
    Apartheidspolitiek doet zijn Nederlandse wortels nog steeds eer aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.