Amstelveen is een van de weinige Nederlandse gemeenten die de internationale campagne Orange the World steunt om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Het komt er onder meer op neer dat men gebouwen en andere objecten in het oranje licht zet.

“Dat is helaas nog hard nodig,” zei wethouder Floor Gordon maandag bij het Raadhuis. Zij en liep vervolgens in de stromende regen met een oranjestoet naar het kunstwerk Whispering Seaweed van kunstenaar Margot Berkman op het Keizer Karelplein (foto). Dat werd door de wethouder klokslag 17.30 uur oranje aangelicht.

Thema

Het thema in Nederland is dit jaar ‘Veilig, overal en altijd’. Volgens Gordon gaat het niet alleen om fysiek geweld achter de voordeur en moorden, maar ook om intimidatie, tijdens het uitgaan, op de werkvloer, online of in de sportschool. “We mogen nooit wegkijken als we hier getuige van zijn”, zei ze.

Wereldwijd heeft 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volgens Rutgers heeft in Nederland 53 procent van de vrouwen last van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Ministerie van Volksgezondheid meldt dat 1 op de 5 Nederlandse vrouwen met partnergeweld te maken krijgt.

Orange the World

De wereldwijde campagne Orange the World tegen geweld tegen vrouwen en meisjes vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan honderd landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.