Zoals eigenlijk viel te verwachten heeft de gemeenteraad woensdag volledig ingestemd met het voorstel van B en W toch maar groen licht te geven voor het voortbestaan van het Cobra Museum. Dat heeft nu jaar de tijd om een plan voor de toekomst te maken en directeur Stefan van Raay te ontslaan en een subsidie van nogmaals € 1,4 miljoen te incasseren.

Fractievoorzitter Arjen Siegmann van het CDA dreigde nog even roet in het eten te gooien met een motie, waarin hij direct het ontslag van de directeur voorstelde, maar die trok hij later in. Ook al omdat de andere fracties zouden tegenstemmen.

RvT

Ook het bestuur, waarvan Van Raay deel uitmaakt, stapt op. Dat deelde het al tijdens een vorige openbare vergadering mee. Er komt nu een stichting met een Raad van Toezicht (RvT), waarvan de gemeente ook deel uitmaakt. De gemeenteraad heeft forse kritiek gehad op het museum, dat sinds 1995 al 35 miljoen euro heeft gekost en voortdurend een financiële bijlegger zou blijven. Maar er zijn nu externe financiers gevonden in Marius Touwen en Cor van Zadelhoff. Raadslid Femke Lagerveld van de VVD zei dat haar fractie niet op cultuur wilde bezuinigen, maar de gemeente niet keer op keer  moet worden geconfronteerd met een met een exploitatie van het museum waaraan oplopende tekorten kleven. De VVD ziet heil in het nu met het museum en financiers gesloten convenant. Zij was ook de eerste die een ‘nee’ liet horen over de motie-Siegmann, omdat zij het niet verstandig vond de directeur nu al te ontslaan, nog voordat hij een opvolger heef kunnen inwerken.

Veto

Deel uitmakend van de RvT heeft het college geen vetorecht. Cultuurwethouder Herbert Raat antwoordde dat op een vraag van fractievoorzitter Pieter Montelbaan van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), die overigens wel zijn waardering uitsprak voor het door B en W bereikte convenant. “Tijd kopen”, noemde Patrick Adriaans van de SP het jaar om een toekomstplan te maken+, zoals hij trouwens eerder had voorgesteld. Voor Michel Becker van Actief voor Amstelveen is het een beetje de vraag of de gemeente nu een oplossing vond voor het Cobra Museum. Eerder kwam dat met een Masterplan, verdedigd door Touwen, waar de gemeente geen brood in zag. Overigens zei raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks dat zij altijd positieve kanten gezien had in de informatie die Touwen in een raadsgesprek van twee weken geleden gaf. Dat het CDA de directeur met onmiddellijke ingang wilde ontslaan vond zij verkeerd, omdat de raad niet over personeelsbestanden van instellingen gaat.

Faillissement

Een faillissement van het Cobra Museum lijkt in elk geval afgewend door een voorgenomen betere bedrijfsvoering. En het gebouw blijft behouden voor culturele evenementen. Voor de gemeente is de financiële winst dat nu maar één jaar subsidie wordt gegeven en niet voor vier jaar, waarom het museum eerst had gevraagd. De schulden, onder meer voor huur van het gebouw, worden het museum niet kwijtgescholden. Touwen zij eerst dat het gebouw teveel huur opbrengt, maar wethouder Elzakalai vond dat geenszins, verwijzend naar andere gemeenten die een hoger bedrag aan huur vragen voor culturele instellingen. Verder zijn verbouwingen aan het pand op kosten van de gemeente van de baan. Directeur Van Raay trekt zich volgens het convenant uiterlijk 30 juni volgend jaar terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.