Bewoners van Elsrijk willen een ‘Knarrenhof’ met het oog op hun latere leeftijd. “Een prachtig initiatief, maar het moet van jullie komen”, zei Jasper Klapwijk van Woonruimte Coöp dinsdag tegen de velen die op dat moment in Huis Elsrijk (het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Aelbrechtlaan). Voor het zelfstandig wonen met aan nabuurschap verbonden verzorging voelen vele ouderen in de wijk.

Dat bleek uit de enquête, die een projectgroep hield met Jasper Klapwijk als begeleider, die ook de resultaten toonde in een presentatie.

Stadsdorp

In de wijk is Hans Steenvoorden van grote betekenis. De socioloog ging na zijn  pensionering allerminst achter de geraniums zitten. Na voormalig voorzitter van de lokale PvdA-afdeling te zijn geweest (en bestuurslid van 1001 andere organisaties) werd hij ook de spil van Stadsdorp Elsrijk, waaruit de (wederom) opening van het Openluchttheater voortkwam. En tal van clubs en evenementen. Zo ook de in 2019 gestarte projectgroep ‘Voorbereid op Voorzorg’ (VOVO), begonnen met een aan wethouder Marijn van Ballegooijen gepresenteerd onderzoek, gericht op zich voorbereiden op de oude dag. Daar kwam in wezen ook de werkgroep uit voort die, met voorzitter Liesbeth Boogaerds, de door zo’n zestig inwoners bezochte meeting over de Knarrenhof organiseerde (foto). Behalve Boogaerds sprak daar ook secretaris Steenvoorden. Die laatste zei dat nabuurschap in de te bouwen woningen belangrijk wordt en dat de werkgroep op den duur moet overgaan in een vereniging met een bestuur.

Bovenkerkerweg

Samen doen en nabuurschap. Daarom gaat het in de nieuwe woonomgeving, zei Steenvoorden. De werkgroep zoekt bouwers die dat mogelijk maken. Er moeten diverse – minstens één – vergaderruimten zijn en een logeerkamer, bijvoorbeeld. Volgens Steenvoorden is het plan al aan de gemeenteraad meegedeeld, die over het algemeen ‘bemoedigd’ reageerde. Zeker door raadslid Emiel Sjaardema van 50Plus, die een Knarrenhof wil aan de Bovenkerkenweg, waar ontwikkelaars rond de achthonderd appartementen willen bouwen op de plekken van kantoorgebouwen en een restaurant tussen  Beneluxbaan een Nesserlaan. Daar ziet ook de werkgroep wel wat in. En langs de Nesserlaan, die als nadeel heeft dat hij wel ver van het centrum van de stad ligt, zei Steenvoorden. De werkgroep heeft een afspraak gemaakt met gemeenteambtenaren op basis van een onder meer uit de enquête voortkomend plan van eisen. De werkgroep is voornemens een keer per kwartaal de resultaten van de ontwikkelingen via een nieuwsbrief door te geven. In elk geval moet in het volgende voorjaar bekend zijn of het een kwestie van doorduwen wordt of van stoppen met de planmakerij, zei Steenhoven. Behalve Sjaardema waren er nog meer afgevaardigden van onder meer GroenLinks, BBA en het CDA. Plus wethouder Marijn van Ballegooijen van het sociale domein.

 Regie

Bewoners vinden het belangrijk dat zij ook bij het ouder worden de regie houden over hun eigen leven. Er kwamen, vooral in Elsrijk, 152 reacties op de enquête van mensen die gemiddeld zeventig waren, meldde Klapwijk.  De helft woont hun met een partner en driekwart heeft een koop- en de rest een huurwoning. Bijna 90% van de reacties kwamen van mensen die het initiatief toejuichen, een de rest meldde het ‘misschien’ er wel mee eens te zijn (op één procent na). Bijna 4 van de 5 (79%) wil er graag wonen en 19% antwoordde er misschien wel aan toe te zijn. 93 inzenders willen binnen vijf jaar naar een appartement verhuizen, vooral als die voor senioren geschikt is gemaakt. Vrijwel de helft (47%) wil een koopwoning, maar dertig procent heeft geen voorkeur; de rest wenst een huurwoning. Van de inzenders azen er 76 (de helft dus) op een nieuwe woning van 75 tot 100 vierkante meter en de meesten zijn bereid € 970 tot € 1210 per maand te betalen. Over hoeveel woningen het nieuwe complex moet bevatten lopen de meningen uiteen. De meesten kwamen uit op 20 tot 40. Ook over waar het dan moet liggen was men het niet eens maar 42% maakt het niet uit. Ruim een kwart (27%) wil in het centrum zitten en slechts 9% in het buitengebied. Parkeren om de hoek is voor de meesten belangrijk. Een binnentuin is dat voor 135 van de 152 inzenders, daarna volgen een fietsenberging (113) en de ontmoetingsruimte (108). Van hen opteerden 88 voor de aanwezigheid van glasvezel. Honderd reageerders willen gezamenlijk koffie drinken, in aantal gevolgd door het boodschappen doen voor iemand anders. Een architecte van Time to Access presenteerde al vast diverse ontwerpen en liet de bezoekers kennis maken met al gerealiseerde wooncomplexen voor ouderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.