Tot betaald parkeren in Amstelveen is volgens de rechter door het verkeerde orgaan besloten. In plaats van de bevoegdheid die de Gemeentewet daartoe toekent aan B&W heeft hier de gemeenteraad besloten. Dat bleek dinsdag tijdens de rechtszaak die bewoners van Keizer Karelpark Oost (KKO) tegen de gemeente hebben aangespannen, omdat zij zich niet kunnen verenigen met het door haar ingestelde betaald parkeren. De gemeente spreekt dat tegen.

Eerder dienden de tegen betaald parkeren (en vergunningen voor de buurt) gekante bewoners van KKO een bezwaarschrift in, dat door de gemeente niet ontvankelijk werd verklaard, waarna de gang naar de rechter volgde.

Niet correct

Hoewel juridische vertegenwoordigers van de gemeente beweerden dat het wel degelijk het college van B&W was dat besloot tot de regeling en de gemeenteraad het alleen adviseerde, bleek uit een door de bewoners overlegde brief aan hem het tegendeel. Daarin stond letterlijk: ‘de gemeenteraad heeft besloten’. Dat was een ‘ongelukkige formulering’ geeft de gemeente achteraf toe. “Correcter was geweest te schrijven dat op 12 december 2018 de gemeenteraad het besluit heeft genomen in te stemmen met de invoering van betaald parkeren.” Overigens bleven ter zitting vertegenwoordigers van de gemeente ook het antwoord schuldig op de vraag wanneer het college dan wel een besluit had genomen. Zij voegden daaraan toe dat geregeld brieven aan bewoners worden verspreid zonder afstemming met de Juridische afdeling. Over de status van de verkeersbesluiten bestaan trouwens verschillen van inzicht binnen het raadhuis, gaven zij voorts toe. En ja, dan krijg je niet een eenduidig beeld naar buiten.

Verschillende besluiten

Volgens de gemeente stemde de gemeenteraad alleen in met de invoering van betaald parkeren en wees het college van B en W vervolgens de gebieden aan waarin dat gefaseerd zou gaan gebeuren. “Dat zijn twee verschillende besluiten”, zegt de gemeente. “Pas met een aanwijzingsbesluit van B en W kan daadwerkelijk tot invoering van betaald parkeren worden overgegaan. Het standpunt van de gemeente is niet anders dan dat van de rechter, namelijk dat B en W het bevoegde orgaan is om tot aanwijzing van plaatsen voor betaald parkeren over te gaan.”

Deel van buurt

Dat is volgens de gemeente ook de reden waarom het bezwaarschrift van eiseres niet-ontvankelijk werd verklaard: Het was gericht tegen een besluit tot instemming van de raad met het invoeren van betaald parkeren. “Hoewel tijdens de zitting van de rechtbank niet met zekerheid de datum van het aanwijzingsbesluit van B en W kon worden gegeven, was wel aannemelijk dat B en W dat op 12 februari 2019 nam. Zij besloten een (klein) deel van Keizer Karelpark Oost aan te wijzen als gebied waarin betaald parkeren geldt”, zegt de gemeente. Op 3 maart doet de rechter uitspraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.