Soms staan er BOA’s op Orion. Het loopt daar vooral uit de hand als de scholen beginnen of eindigen. Die scholen vormen een cluster daar. Hoewel op deze zonovergoten dinsdagmiddag, toen wethouder Herbert Raat (Vergunningen en Handhaving) er een kijkje nam, er weinig auto’s waren om kinderen te halen, is dat over een paar maanden wel anders. Dan beginnen herfst en winter en willen ouders kennelijk hun kinderen zo dicht mogelijk bij de school brengen.

Velen schuwen daarbij niet te rijden en te parkeren waar het absoluut niet mag. Omwonenden klagen gedurig over verkeersoverlast. Die dinsdag waren er maar een paar verkeerszondaars, die door de handhavers werden aangesproken.

Menselijk

Honderd meter verder ligt een parkeerterrein. “Maar dat vergt even lopen en dat is die mensen teveel”, verzucht Raat, die van plan is bij regen, wind en kou terug te komen. Intussen handhaven de BOA’s er niet tot het uiterste. “Streng waar het moet, menselijk aks het kan”, zegt hoofd handhaving Sytse Algera. Hij vertelt dat ook ‘zijn’ wethouder er zo over denkt en wie hij dus in de twee jaar nu hij nu bij de gemeente Amstelveen werkt op één lijn zit. “Dat is echt een steun in de rug”, vindt hij.

Gemakzucht

Intussen spreker de handhavers de zondaren wel op hun gedrag aan, al zijn dat er deze dinsdag maar weinig. Men komt bij voorkeur op de fiets of lopend naar de scholen. Het plein voor de Meent staat vol ouders. Onder hen ook de raadsleden Arjen Gerritsen (een van de omwonenden) en Bas Zwart, beiden van de VVD-fractie, en Ilika Polderman van GroenLinks, een van de fietsende ouders.

Soms worden bij barre dagen gewoon auto’s op het plein gezet dat daarvoor streng verboden is, weet iemand. “Het is puur gemakzucht. En op het parkeerterrein is zat plaats, maar ze zijn te beroerd om eventjes te lopen.” Handhavers spreken er de mensen wel op aan en soms volgt een boete, vooral bij recidivisten. “Maar wij handhaven vooral naar de geest en niet naar de letter van de wet”, zegt Algera. “De handhavers kennen ook dat verschil.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.