De kerken blijven in elk geval als erfgoed bewaard. Dat is althans de donderdag de visie, waarmee donderdag de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur instemde. Ook vicevoorzitter Ad Verkleij van het rooms katholieke kerkbestuur waaronder de Urbanuskerk in Bovenkerk valt, was het (als insreker) er mee eens.

De kerkenvisie kwam voor uit een motie en voorbereidend werk van ChristenUnie en CDA in de gemeenteraad. Maar die gemeentelijke en / of rijksmonumenten hebben niet alleen architectonische waarde, waarschuwde raadslid Bert de Pijper van de ChristenUnie. Zelf vond hij vooral de geloofsgemeenschappen die er thuis horen belangrijk.

Waardig

Van die gemeenschappen kunnen er misschien wel meerdere van één kerk gebruik maken, zei hij. Overigens bleken de meningen over de essentie van de kerken in de commissie verschillende meningen te heersen. Sommigen zien de gebouwen als een soort wijkcentra en ruimten voor ook seculiere manifestaties, anderen bleken meer aan het sacrale te hangen.

Dat bleek bijvoorbeeld uit de woorden van Verkleij, die over een ‘waardig’ gebruik van zijn Urbanus (en andere kerken) sprak. Daaruit vloeit voort dat concerten en culturele activiteiten geen probleem zijn, maar met dansparty’s en dergelijke heeft hij moeite. Ook met het de kerk inrichten als moskee, wat raadslid Cheimaa Aouni van GroenLinks voorstelde. “Dat is op de rand van waardig gebruik”, vond Verkleij.

Bereikbaar

Intussen houdt een kerk van de Eritrese gemeenschap diensten in de Augustinuskerk en is de evangelische gemeente Cross Roads, na het Amstelveen College, uitgeweken naar HWC, meldde CDA-er Aanen. Michel Becker (AVA) vroeg of de gemeente niet een recht van eerste koop kon verbinden aan wat zij voor de kerken doet, zodat het vastgoed niet voor vele miljoenen naar projectontwikkelaars gaat. Wethouder Herbert Raat (Erfgoed) stelde hem wat dat betreft teleur, maar hij gooide het op het bordje van de op te richten Taskforce. Die moet zich ook uitspreken over het door Verkleij gevraagde meer bereikbaar maken (door o.a. een hellingbaan voor rolstoelers) van de Urbanuskerk. Dat speelt ook bij andere kerken, als die voor maatschappelijk gebruik dienen, zoals wijkcentra. Enerzijds geldt dan de scheiding tussen kerk en staat, maar anderzijds het gelijke-monniken-gelijke-kappen-principe, zei Raat. Per geval moet worden bekeken of een kerk door de gemeente kan worden gekocht, zei hij in antwoord op Becker. “En dat zou het recht op eerste aankoop kunnen zijn.”

D66-raadslid Van der Waal vond een kerk een verstilde plek om tot zichzelf te komen. “Kerken zijn pareltjes in de stad.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.