Hoewel de hoorzittingen van de ambtelijke commissie voor de bezwaarschriften volgens een gemeentelijke verordening openbaar zijn, wordt daar allerminst ruchtbaarheid aan gegeven. Nu is de gemeente specialist in het bedekken van zoveel mogelijk vormen van transparantie en zij weet zich gesteund door een gemeenteraad, die er nooit over begint.

Nieuw is dat niet want ook het Presidium (de fractievoorzitters uit de gemeenteraad) en de agendacommissie zijn openbaar volgens de regels, maar door die nooit aan te kondigen, evenals de hoorzittingen van de Commissie voor de bezwaarschiften, weet men bij de gemeente vrijwel zeker dat er geen publiek en (vooral) geen pers bij is.

Lachertje

Transparantie, waar in de gemeenteraad vaak over wordt gesproken, blijft een door de gemeente gestuurd lachertje. Ambtelijk begrijp ik dat wel. De meeste ambtenaren hebben nu eenmaal de pest aan openbaarheid (als die niet op reclame neerkomt) en de gemeenteraad – puur theoretisch het hoogste bestuursorgaan – steunt hen daarin volledig. Nooit zal die vragen over de openbaarheid stellen. De raad praat er gewoon niet over en vindt alles prima wat transparantie (of gebrek daaraan) betreft.

Soms neemt de geheimzinnigheid ridicule vormen aan. Zo bleek een door de SP gevraagd punt op de agenda van de raadscommissie Burgers en Samenleving over het sociale domein woensdag niet gehonoreerd. De agendacommissie besloot in het geheim dat het daar niet hoorde. Twee insprekers, onder wie mevrouw Salehi, bij dat punt werden naar iets over ‘basisbanen’ verplaatst, wat eigenlijk  nets met hun onderwerp had te maken. Raadsleden wisten van de geheimzinnige beslissing van de agendacommissie op het verzoek van de SP niets, bleek mij de volgende dag tijdens een meeting van Ondernemersvereniging Amstelveen.

Klacht

De voornaamste klacht van Saheli was dat bezwaren tegen ambtenaren door collega’s van hen worden behandeld, zodat de uitkomst bijna voorspelbaar is. Dat heb je nu eenmaal als de slager zijn eigen vlees keurt.

Juridisch adviseur mr. I. Jung van de gemeente schreef Salehi dat haar bezwaarschrift is overgedragen aan de Commissie voor de bezwaarschriften en zij daarna wordt uitgenodigd voor een digitale (wegens corona) hoorzitting, waarvoor de pers geen link kan krijgen. De juriste Jung weet kennelijk niet dat hoorzittingen openbaar zijn en de pers dus mag meeluisteren. Corona leidde al tot digitalisering, waar de gemeente graag mee doorgaat als de landelijke maatregelen allang voorbij zijn.

Ik wacht nu maar op de tocht naar de rechter van Salehi. Want rechtspraak is in dit land openbaar. Tot ergernis van de gemeente waarschijnlijk.

1 REACTIE

  1. Die corona is toch een prima smoes om alle openbaarheid nog verder onder de mat te vegen. Zo glijdt onze democratie steeds verder af! 🤮🤮🤮🤮

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.