Soms staat het huilen mij nader dan het lachen, anders zou ik de wijze waarop de overheid nu bezig is zogenaamd ‘groene’ stroom op te wekken om het klimaat te redden het lachertje van de eeuw hebben genoemd. Omdat zelfstandig nadenken voor de meeste politici streng is verboden, ijlt ook de Amstelveense regering klakkeloos mee met wat ondemocratisch aan Nederlandse tafels is besloten om ‘Parijs’ te halen.

Van oud PvdA-minister Plasterk, partijgenoot van een der leden van het lokale college van B&W in Amstelveen trouwens, vond ik de uitdrukking dat we het beoogde doel met lelijke windmolens en zonnepanelen niet redden.

Draagvlak

Het plaatselijke bestuur gelooft nog altijd in de energietransitie in die richting, maar het praat daarin gewoon na wat volstrekt ondemocratisch door Ed Nijpels en consorten is beslist, waarbij iedere tegenstem nauwgezet werd vermeden. De advertentie in landelijke dagbladen riep vervolgens mensen op dat beleid, waarbij zij geenszins waren betrokken, te steunen. Draagvlak voor iets ondragelijks dus. Een wijze van communicatie genereren, waarmee ook Amstelveen zich vaak bezig houdt.

Gas

Inmiddels zijn in de totale groene beweging ook conflicten ontstaan. In België gaan onder invloed van de Groenen kerncentrales dicht, om vervangen te worden door gascentrales, terwijl men in Nederland, inclusief Amstelveen, roept dat we zo snel mogelijk van het gas af moeten. Tegenstanders van kerncentrales komen altijd met de ramp in Tjernobyl aan, een ouderwetse centrale die in de toekomst nergens meer zal worden gebouwd. Tegen de ontbossing, nodig voor onder meer de in achtertuin Diemen van Amstelveen gebouwde biomassacentrale, keert ook Greenpeace zich inmiddels, want die organisatie vindt dat er niet meer CO2 moet komen, wat natuurlijk via biomassa en kolen aan de orde is. Maar het slopen van de bossen gaat door, onder meer dankzij honderden biomassacentrales in Nederland.

Datacentra

De overheid blijft hardnekkig beweren dat de groene illusie uiteindelijk tot redding van het klimaat leidt, ondanks datacentra als groene energieslurpers. Regionaal heeft Amstelveen blijkbaar weinig in de melk te brokkelen, want daar regeert het ondemocratische regiobestuur en in wezen het door GroenLinks geleide Amsterdam.

Die moderne groenen hebben zich voor energie, ondanks toenemende behoefte aan elektriciteit, volledig overgegeven aan het weer. Niets is veranderlijker dan dat, leerde ik ooit. Als het dus even niet waait moet men terug naar de oude gas- en kolencentrales, die volgens dezelfde experts zo snel mogelijk moeten verdwijnen. Begrijpt u het nog? Ik niet, maar ik ben ook geen politicus noch bestuurder van een milieuorganisatie.

Windmolens of huizen?

Intussen wordt in Nederland, het dichtst bevolkte land van de hele EU, de roep om zowel grond voor windmolens en zonneweiden als woningen luider. En ja, waar windmolens staan, met al hun nadelige gevolgen voor de volksgezondheid, kunnen geen huizen worden gebouwd. Ook niet in de regio. En dan hebben we het nog niet gehad over de Natura 2000-gebieden, waar absoluut niet gebouwd mag worden. Of de oorverdovende en het uitzicht verpestende windmolens wel?

RES

Er schijnt een Regionale Energiestrategie (RES) te bestaan. Ik bezocht één van de meetings in Amstelveen, waar hooguit dertig mensen (onder wie reclame voor het beleid makende ambtenaren) heen kwamen. Zij bedachten allemaal dat er geen plek is voor windmolens in Amstelveen, maar in zonneweiden zagen zij wel wat. Minder dan een promille van de bevolking sprak zich uit, raadsleden heb ik er niet gezien.

Ach, niets nieuws eigenlijk. Afspraken hebben wij noch in Amstelveen noch landelijk over de wegen die naar energietransitie leiden ooit gemaakt. Het blijft bij decreten van Nijpels en zijn tafels, die nadrukkelijk werden bezet door degenen die het op voorhand met de gekozen middelen eens waren. Daarom ontbraken daar ook de verdedigers van kernenergie, die voor de snelste en minst CO2 uitstotende vorm van energietransitie zou zorgen. Maar terugkeren van de ingeslagen doodlopende weg die naar de groene illusie voert, daar lijken de redders van het klimaat niet van te willen horen. Politici zijn ook niet ingehuurd om zelfstandig na te denken, maar om mee te praten met wat hen wordt opgedragen. De arena die zij bemensen is een huilbui.

13 REACTIES

    • Is dit nu zo opmerkelijk? Deden ze in de grijze oudheid al. Of dichterbij; Ga jij eens kritisch over het koningshuis beginnen. Kun je lachen!

      • Over het Koningshuis gaat dit artikel niet.

        Ik vind het op zijn zachtst gezegd nogal opmerkelijk dat raadsleden -die naar mijn idee toch geacht worden hun eigen mening te kunnen vormen en zelfstandig te kunnen nadenken- kennelijk van argumenten moeten voorzien om de weerstand te breken. En niet alleen dat, de vereniging lijkt ook nog eens voor te schrijven welk standpunt inzake de RES door raadsleden ingenomen moet worden. Ben benieuwd of er in Amstelveen raadsleden zijn die zich door de Vereniging van Raadsleden laten voorschrijven hoe ze moeten argumenteren en welk standpunt ze moeten innemen. Hoe langer ik erover nadenk, hoe vreemder ik het vind.

        • Ik ben het wel met je eens, maar naïf zijn we beiden niet. Dus je weet dat dat gebeurt. En zelfstandig nadenken en mening vormen? Sinds wanneer heb je dat meegemaakt in onze raad? . Ik in ieder geval niet. Maw elke overkoepelende instantie tracht een lagere te beïnvloeden.

  1. Waar zouden die kerncentrales moeten komen? En wie gaat daarin investeren? Energiebedrijven beginnen er niet aan. En waar laat men het afval dat honderden jaren gevaarlijk blijft?

    Veel duurzaam geproduceerde electrische energie dient trouwens om energieverspilling mogelijk te blijven maken.

    • 1. Op een klein deel van de plekken die men nu bestemd heeft voor windmolens (die overigens het hele land en de zee beslaan) als men aan de stijgende behoefte aan elektriciteit wil voldoen.
      2. Als de subsidie voor echt CO2-vrije kernenergie even riant is als die voor de zogenaamd duurzame energie zal het niet moeilijk zijn investeerders te vinden.

  2. Normaal nuchter reageren is er blijkbaar bij beide kanten niet bij. Alles wat de transitie betreft wordt door de colomnist afgekraakt en door vele GL adepten opgehemeld. Beide is natuurlijk onzin.
    Zon en wind kan een bijdrage leveren, maar is beslist niet DE oplossing. Toch moet je de mogelijkheden daarvan bekijken.
    Ook zou men moeten bekijken welke van de fossiele brandstoffen nog het meest schone is. Dus gas niet uitsluiten, hetgeen mevr. Gordon zo trots voor adverteert want het is al gebeurd bij enkele stadsvilla’s! 😂😂
    De colomnist moet ik wel gelijk geven dat hij de politici het gebrek aan zelfstandig na te willen denken verwijt, want dat is werkelijk totaal. Grote windmolens en zonneweides in deze omgeving zijn idioot, maar er zijn nog genoeg daken over waar je panelen kunt plaatsen. Ook denk ik dat er nog hele slagen zijn binnen te halen bij grote energieslurpers zoals datacenters, mobiliteit en de industrie, maar dat is voor de wetenschap en het bedrijfsleven.

    • Ik constateer nuchter dat de nu bedachte middelen geenszins tot enige transitie en vermindering van CO2 zullen leiden. Zeker niet als de behoefte aan energie alleen maar toeneemt. Daar zijn andere landen kennelijk ook achter, dus die exporteren en wij importeren de energie die bij ons niet mag.

      • Daarin heb je gedeeltelijk gelijk! Maar stroom komt hier ook uit andere landen als zij een overcapaciteit aan windenergie (Duitsland, Denemarken oa.) hebben. Hetzelfde geldt voor stroom uit waterkrachtcentrales vanuit Noorwegen.
        Aan de andere kant importeren wij ook stroom vanuit Frankrijk afkomstig van kerncentrales en natuurlijk olie en gas uit Rusland en Midden-Oosten. Zelfs stroom opgewekt uit bruinkool wordt hier nog gebruikt.
        Overigens zullen wij altijd energie van wat voor soort dan ook moeten importeren.
        Enkel ik constateer ook nuchter dat elk procentje aan groene energie bij draagt aan een vermindering van de uitstoot. En natuurlijk heb je gelijk dat de behoefte toeneemt, maar dat pleit ons niet vrij om ook naar alternatieven te zoeken en die ook te gebruiken, want als ik jou zo beluister denk ik eerder dat je alles maar op zijn beloop wil laten of in een stadstaat kerncentrales wil neerzetten, een staat die ook nog voor meer dan de helft beneden de zeespiegel ligt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.