Er is nu één kamer verhuurd in Amstelveen via het project ‘Onder de pannen’, waar de SP in een raadscommissie op wees en wethouder Rob Ellermeijer (Wonen, tweede van links) samen met Wil Roode (rechts) van die partij een bezoek bracht aan initiatiefnemer De Regenboog Groep in Amsterdam.

Het komt er op neer dat inwoners die een kamer over hebben deze verhuren aan een dakloze, zonder dat de extra inkomsten bij bijstand worden betrokken. Inmiddels is de eerste huurovereenkomst ondertekend.

Win-winsituatie

Ellermeijer vindt het inmiddels een mooi project, waarbij win-winsituaties ontstaan. “De huurder krijgt tijdelijk een woonruimte om even op adem te komen na bijvoorbeeld een scheiding, en de verhuurder van de kamer krijgt wat extra inkomsten.” Hij overhandigde donderdag namens de gemeente een bos bloemen aan de eerste Amstelveense inwoner die een kamer beschikbaar stelde.

Oproep

Dar is natuurlijk ook het terrein van wethouder Marijn van Ballegooijen (sociaal domein). Samen met Ellermeijer hoopt die dat meer potentiële verhuurders op zich te melden. “Naast de extra inkomsten kan je ook echt iemand uit de brand helpen”, zegt Van Ballegooijen. Hij denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen die hun woning kwijtraken door verlies van werk of een scheiding en niet bij familie of vrienden terechtkunnen. “Met een tijdelijke kamer komen zij niet verder in de problemen en kunnen zij hun leven weer op de rit krijgen.”

Ook sociale woning

De gemeente en De Regenboog Groep startten het project begin dit jaar, in eerste instantie voor een periode van twee jaar met tien te verhuren kamers. Amstelveners die een kamer over hebben, kunnen deze beschikbaar stellen. Dit geldt ook voor huurders van een sociale huurwoning, waarvoor kamerverhuur normaal gesproken niet is toegestaan.

De kandidaten – zowel huurders als verhuurders – worden gescreend door De Regenboog Groep. Over de huur en extra inkomsten zijn afspraken gemaakt met de woningcorporaties, de uitkeringsinstanties en de gemeente. De extra inkomsten hebben in ieder geval geen gevolgen voor een eventuele uitkering van de mensen die hun kamer verhuren.

Aanmelden

Potentiële verhuurders van een kamer kunnen informatie opvragen of interesse tonen via onderdepannen@deregenboog.org

Na een succesvolle pilot in Amsterdam adviseerde de GGD alle Amstellandgemeenten dat project ook in te voeren. De gemeenten in Amstelland gaan dat nu doen. “We hopen hiermee dakloosheid tegen te gaan”, zegt Van Ballegooien.

1 REACTIE

  1. De belastingvrije voet is €473,33 per mnd inclusief. Men moet wel ingeschreven staan bij de gemeente en nog voldoen aan wat andere voorwaarden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.