Op basis van een door het CDA ingediende en door de gemeenteraad overgenomen motie, krijgt Amstelveen volgend jaar op proef zogenoemde ‘Lief- en leedstraten’. Eigenlijk een nieuwe poging om sociale cohesie in wijken tot stand te brengen, maar dan kennelijk op straatniveau: Bewoners worden geacht aandacht te hebben voor zieke of in de war zijnde buren, maar anderzijds gezamenlijk feest te vieren.

B&W hebben vijftig mille gereserveerd voor het vergroten van de aandacht voor elkaar en de eenzaamheid te verdrijven. Kennelijk worden mensen die nog nooit naar iemand anders hebben omgekeken onder druk van de lokale overheid opeens socialer. Nieuw is het niet want in Rotterdam heeft men er al ervaring mee. Daar zijn al 650 ‘lief- en leedstraten’, gestimuleerd door de in 2013 opgerichte Stichting Opzoomer Mee, die ook presentaties in andere gemeenten geeft.

Presentatie

Hoe de gemeente het lief zijn voor elkaar in de straten wil bevorderen, is onduidelijk. Maar zij nodigt de Stichting die de straten uitvond binnenkort uit voor zo’n presentatie. Het is de bedoeling dat in samenwerking met de al bestaande Bewoners Initiatief Groepen (BIG), corporatie Eigen Haard en welzijnsorganisatie Participe enkele straten en flats voor de proef worden aangewezen. Samen met de wijkcoaches houdt men zich bezig met de werving van initiatiefnemers.

1 REACTIE

  1. Een leuk idee, maar een heel stel van die BIG’s of groepen die er op lijken liggen op hun gat of vormen een nogal onder-ons rig – groepje, waar een buitenstaander moeilijk tussen komt.
    Ook is de ( financiele )structuur van die groepjes volstrekt onduidelijk. Ook heb ik de indruk dat sommige wijken met bewoners die een beter organisatietalent hebben meer allerlei kleine subsidies in de wacht weten te slepen en gebruiken dan andere. Ook valt er nergens een evaluatie te vinden waarin de ene wijk met de andere wordt vergeleken en en waaruit je kunt opmaken dat de gelden ook eerlijk worden verdeeld en gebruikt en dat de gemeente hieruit lering trekt.
    Maw enige regie vanuit de gemeente ontbreekt volledig of beleidslijnen hierover zijn nergens te vinden. Het is een erg ondoorzichtige boel. Men verwijst enkel naar het feit dat alles vanuit de bewoners moet komen. ( lijkt mij erg moeilijk met een zwak sociale buurt of waar heel veel expats wonen)
    Gelukkig zijn sommige wijken erg sterk , zoals Bovenkerk en Nes a/d Amstel en er zullen wel meerdere zijn, maar op papier nauwelijks met elkaar te vergelijken. Er is zelfs een wijk die tegenwerkt als er naar het financiële reilen en zeilen van een wijkplatform wordt gevraagd vanuit de politiek.
    Daarom in al deze ongetwijfeld goed bedoelde subsidies , moet men wel een structuur zien aan te brengen, opdat een gemeenteraad het goed kan controleren en vriendjespolitiek op wat voor niveau dan ook geen kans krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.