Het oudste deel van de Amstelveense woonwijk Patrimonium bestaat binnenkort 100 jaar. In november 1919 werd christelijke woningstichting Patrimonium opgericht met als doel goede en betaalbare woningen te bouwen voor mensen met bescheiden inkomens. Ter gelegenheid van het jubileum wordt een reünie georganiseerd op zaterdag 18 januari (13.00 tot 17.00 uur) in wijkcentrum Pluspunt aan de Smeenklaan 1, tel. 020-6458141.

“Tijdens die middag zou het leuk zijn als de bezoekers oude foto’s van die tijd meenemen, zodat de gesprekken goed op gang komen. Natuurlijk hebben wij ook al veel foto’s opgezocht”, zegt Hein Koningen, een van de organisatoren.

 ‘Zegt het voort’

Het wordt op 18 januari een gezellig samenzijn zijn van oude bekenden, denkt hij. Maar ook wie er nu wonen zijn natuurlijk welkom. De stichting bouwde tussen 1921 en 1924 in totaal 183 woningen aan de Amsterdamseweg, Wilhelminastraat en –plein, Talmastraat, Katerstraat, Hovystraat en Landscheidingskade. Het was het eerste grotere woningbouwproject van Nieuwer-Amstel zoals Amstelveen toen nog heette. De woonwijk Patrimonium groeide al gauw uit tot een gemeenschap met een geheel eigen sfeer, waar de bewoners elkaar alle kenden. Een soort eigen klein dorp. Met een eigen tuinzaal, die decennialang als bruisend centrum van de wijk meeging.

Feest met foto’s

Bewoners van “oud Patrimonium” organiseren een reünie onder de titel ‘100 jaar Patrimonium’. Naar verwachting zullen er vragen aan de orde komen als: Wie heeft zijn jeugd in Patrimonium doorgebracht en heeft daar fijne herinneringen aan ? Welke winkels waren er en met wie speelde men op het Wilhelminaplein ? Hoe werd de bevrijding gevierd ? Het is de bedoeling dat tijdens de reünie gesprekken op gang komen over ‘de goede oude tijd’. De organisatoren willen met elkaar zoveel mogelijk genieten van herinneringen aan ‘toen’. En nieuwere bewoners kunnen zien hoe hun wijk er vroeger uitzag.

Informatie

“Omdat we niet iedereen kunnen achterhalen doen we een beroep op u allen. Hoort  zegt het voort”, zegt Koningen. Hij hoopt dat onder meer aan de hand van meegebrachte foto’s gesprekken op gang komen. Wie al vast iets wil inzenden of informatie wenst: Wijkcentrum Pluspunt, 100 jaar Patrimonium, Smeenklaan 2, 1182 GC Amstelveen. Of via mail: Patrimonium100@gmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.