Martin Kombrink loopt volgend jaar van april tot oktober de Continental Divide Trail, een tocht van 5.000 km door de Rocky Mountains, van Mexico naar Canada. Met de voettocht zamelt hij geld in voor de buddyhonden van het in Amstelveen gevestigde KNGF Geleidehonden. Als voorbereiding loopt hij het Pieterpad, een wandelroute van 500 kilometer van Groningen naar Maastricht. Hij daagt iedereen uit ook een wandelactie te starten in Nederland.

Door zijn werk bij politie en Defensie zegt Kombrink te weten hoe verwoestend PTSS (posttraumatische stressstoornis) kan zijn. Een buddyhond haalt (oud-) geüniformeerden met PTSS uit hun sociale isolement en helpt bij praktische zaken, zoals zijn baas wekken bij een nachtmerrie. De hond draagt bij aan het gevoel van veiligheid, geeft bewegingsvrijheid en is een onvoorwaardelijk maatje.

Remi

“Remi helpt me vooral met de rust die hij naast me uitstraalt”, vertelt Justin van der Kant, die sinds 2015 buddyhond Remi heeft. ‘Die komt altijd bij me in de buurt liggen als hij merkt dat ik nerveus word, houdt mij kalm en zorgt voor fysiek contact door mij aan te tikken als ik zenuwachtig ben; dan ga ik hem aaien in plaats van mezelf openkrabben.”

Klus

Kombrink loopt het Pieterpad om zijn zomeruitrusting te testen, want tijdens de Continental Divide Trail kan hij niet te veel spullen meenemen. Het is voor hem de eerste keer dat hij een dergelijke tocht onderneemt. “Alleen al de voorbereiding is een enorme klus”, zegt hij. “Omdat het me zoveel tijd en moeite kost, vind ik het zonde om de tocht alleen maar puur voor mezelf te lopen. Het lijkt me een mooie gedachte om er tegelijkertijd een ander mee te kunnen helpen. Ik hoop met mijn actie veel geld op te halen voor de buddyhonden van KNGF Geleidehonden, zodat die mensen met PTSS of een andere beperking kunnen helpen.”

Wandelactie

Kombrink loopt de volledige route van het Pieterpad in twee weken en nodigt daarbij heel Nederland uit ook in de benen te komen voor de buddyhonden. Via actievoorgeleidehonden.nl kan iedereen een actie starten, door zich te laten sponsoren door vrienden of familie voor KNGF Geleidehonden. Overigens kan men ook zonder te lopen aan de organisatie financieel steunen, haast die zich er aan toe te voegen. Men kan bijvoorbeeld ook de actie van Kombrink steunen met een gift voor buddyhonden. KNGF Geleidehonden stelt die kosteloos beschikbaar en is voor training ervan afhankelijk van giften en nalatenschappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.