Hoewel tijdens de coronaperiode men er nogal coulant mee omging, vindt de gemeente het wat de lokale belastingen betreft nu welletjes. Met inwoners of bedrijven die het financieel moeilijk hadden, is wel een betalingsregeling overeengekomen, zegt de gemeente. Zij wijst er ook op dat zo’n 1.500 belastingschuldigen niet reageerden op brieven van de gemeente zoals een herinnering, aanmaning of dwangbevel.

Die kregen dit weekend een laatste waarschuwing, inhoudende dat de nog steeds openstaande vordering wordt overgedragen aan de deurwaarder.

Menselijke maat

De gemeente zegt dwangvorderingen, zoals een betalingsherinnering of aanmaning, “altijd met de menselijke maat uit te voeren”.  Vorig en dit jaar werden volgens haar niet direct brieven met extra kosten toegezonden. Normaal gesproken krijgen niet-betalers die extra kosten wel voor hun kiezen. Ook werden volgens de gemeente geen deurwaarders op pad gestuurd.

“Als er situaties zijn waarbij iemand niet in staat is te betalen, gaan we altijd het gesprek aan en valt er meestal een betalingsregeling te treffen”, zegt wethouder Herbert Raat (financiën). “Maar degenen die nu een laatste waarschuwing kregen, hebben tot nu toe nergens op gereageerd. Mocht men het gevoel hebben de laatste waarschuwing ten onrechte te hebben ontvangen, dan moet men contact met ons opnemen. Dan lossen we het samen op.”

Regelingen

Met inwoners en ondernemers die financieel geraakt zijn door de coronacrisis en wel contact opnamen met de gemeente is volgens haar een betalingsregeling overeengekomen. Ook Amstelveense gedupeerden van de Kinderopvangtoeslagaffaire kregen kwijtschelding. Maar de inwoners en bedrijven die dit weekend een laatste herinnering kregen, zijn volgens Raat aan het einde van het invorderingsproces beland.

Wie een brief ontving en daar vragen over heeft of niet in staat is te betalen, kan contact opnemen via 020 540 4886 of invordering@amstelveen.nl.

8 COMMENTS

 1. Hoezo dreigen: gewoon doen!
  Ondergetekende en velen met mij hebben toch ook gewoon betaald.
  Krijgen we dan op een ander vlak een tweedeling in de maatschappij? Zij die gewoon hun belasting netjes betalen en zij die dit als vrijblijvend beschouwen en er wellicht nog mee wegkomen ook.

  • In principe mee eens, maar ik vind bij privé personen dat je altijd met de menselijke maat moet blijven meten. Als schoolmeester diverse niet Nederlandstaligen ,zwakbegaafde of met psychische problemen kampende ouders meegemaakt , die er allemaal geen bal van snapten en waar enkel persoonlijk contact wat hielp. Brieven helpen vaak niets en deurwaarders lossen dan ook niets op. Integendeel! Dus een beetje een rigide reactie, Olaf. De uiterste consequentie kan dan zelfs zijn, dat mensen hun huis uit gezet worden en gaan zwerven, zoals ik een keer met een moeder met 2 kinderen heb meegemaakt. Daar is de maatschappij ook niet bij gebaat.

   • Als je het artikel goed leest. Ik herhaal speciaal voor jou Frank: Als je het artikel goed leest, dan lees je dat de gemeente juist heel coulant is geweest, de menselijke maat heeft willen hanteren, in gesprek wil gaan en/of het samen wil oplossen met degenen die betalingsproblemen hebben. Alleen degenen die op geen enkele brief, aanmaning of dwangbevel heeft gereageerd hebben nu een laatste waarschuwing ontvangen. En eens met Olaf, het houdt een keer op.

   • Onjuist Frank. Er staat duidelijk: “Met inwoners of bedrijven die het financieel moeilijk hadden, is wel een betalingsregeling overeengekomen”.
    Kortom we spreken hier over 1500 (!) Amstelveners die willens en wetens de legitieme oproep tot het betalen van de locale belastingen naast zich neerleggen.
    Daarbij past geen enkele vorm van coulance.

    • Ook goed lezen heren! Ik vind ook dat je bij notoire wanbetalers en mensen die overal lak aan hebben best de deurwaarder op hun dak kan sturen. Maar wat doe je met analfabeten, gedragsgestoorden enz. Nu maar weer een brief van de deurwaarder sturen. Treedt er mee in contact en niet schriftelijk, want dat werkt niet.

     • Die 1500 (!) analfabeten, gedragsgestoorden enz. (jouw woorden en qualificatie) in Amstelveen hebben ongetwijfeld jarenlang wel gewoon betaald. De echte probleem gevallen zijn, zo lees ik, hebben met de gemeente contact gezocht en zijn een betalingsregeling overeengekomen.
      Nee Frank jouw verhaal deugt niet en het zou jou (en de SP die jij volgend jaar hoopt te vertegenwoordigen) sieren als je terugkeert op jouw schreden in deze.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.